Frumusețile ascunse din Peștera Piatra Altarului
5 (1)

#romaniamisterioasa

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Puțini români au aflat de bogățiile existente în Peștera Piatra Altarului, unde spectaculosul se întâlnește cu abisul sub protecția unei liniști de netulburat. Imaginile capturate aici au reușit să facă de mult timp înconjurul lumii.

Despre Peștera Piatra Altarului putem afirma conform specialiștilor că este una dintre cele mai impresionante peșteri din România și din Europa. Aceasta este accesibilă doar persoanelor experimentate deoarece are un grad ridicat de dificultate. În subteran de o frumusețe rară sunt galeriile botezate precum Paradisul, Palatul, Geoda sau Altarul Urșilor.

Amplasată în zona Padiș din Munții Bihorului aceasta a fost descoperită de către Daniel Cârlugea și Doru Croitoru în anul 1984. Peștera seamănă cu o lume păstrată într-un masiv de calcar foarte îndepărtată de schimbările cotidiene ale civilizației. Aceasta este împărțită pe patru nivele unul considerat activ, altul semiactiv și două fosile. Locul este foarte bogat și diversificat în speleoteme calcitice.

Frumusețile ascunse din Peștera Piatra Altarului

Despre intrarea în peșteră știm că este una îngustă, iar interiorul măsoară aproximativ 3150 de metri pe parcursul celor patru galerii menționate deja. Sala Palatului și Galeria Paradisului reprezintă poate cele mai impresionante sectoare din peșteră. Printre formațiunile de aici se numără macrocristalele de calcit, nuferi, stalagmite monocristal, cristale scheletice de calcit, coloane de mari dimensiuni, coralite, perle specifice peșterilor și așa mai departe. Peștera Piatra Altarului este cuprinsă într-un sistem carstic destul de amplu. În puține locuri de pe glob se pot găsi astfel de cristale la o scară largă. Acesta incluzând Peștera Rece, Peștera Poarta Alunului și Peștera de la Izbucul Alunului, toate acestea formează Sistemul Hidrocarstic Ponor.

Descoperă România :   Techirghiol, povestea „Aurului Negru”

Frumusețile ascunse din Peștera Piatra Altarului

Acestă peșteră nu este amenajată pentru public ci doar pentru cercetările științifice. Fiind încadrată în categoria A unde se găsesc peșterile de o valoare nemărginită atât din punct de vedere științific cât și prin unicitatea resurselor cuprinse în patrimoniul de tip speologic internațional sau național.

Însă există o excepție pentru cei care doresc să viziteze Peștera Piatra Altarului, din anul 2013 se pot cere două aprobări, una de la Comisia Patrimoniului Speologic și a doua de la Parcul Natural Apuseni. Regulamentul în cauză se aplică pentru vizitarea oricărui vestigiu de tip cavernicol încadrat în această categorie din țara noastră. Turiștii pot ajunge în subteran în grupuri organizate și doar în compania speologilor sau a profesorilor specializați dotați cu echipamente speciale.

YouTube player
Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 94 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .