Castelul Sturdza de la Miclăușeni
0 (0)

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, cunoscut și ca Palatul Sturdza, este o structură în stil neogotic construită între anii 1880 și 1904 de către Gheorghe Sturdza și soția sa Maria. Castelul a fost ridicat în satul Miclăușeni, situat la o distanță de 65 kilometri de municipiul Iași.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Astăzi, Castelul Sturdza este în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, fiind inclus și pe Lista monumentelor istorice din județul Iași începând cu anul 2015, ca parte a ansamblului Mănăstirea Miclăușeni.

Castelul Sturdza de la Miclăușeni, una dintre cele mai frumoase clădiri din județul Iași, este compus din trei monument: Biserica „Sf. Voievozi” (care datează din 1787), castelul (care datează din secolul XVII, fiind reclădit în 1752 și în secolul XIX), și parcul (care datează din secolul XIX).

Castelul în stil neogotic a fost finalizat în 1904
Denumirea de Miclăușeni provine de la numele unui boier, Miclăuș, care a primit de la Alexandru cel Bun, domnul Moldovei între anii 1400 și 1432, o moșie în acest loc. În 1591, urmașii boierului Miclăuș au vândut moșia către vistiernicul Simion Stroici. La începutul secolului XVII, Stroici a ridicat aici un conac ale cărei ruine încă se mai puteau vedea la începutul secolului al XX-lea.

Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Conacul a rămas moștenire fraților Sturdza în secolul al XVII-lea. Mai apoi, aceștia au împărțit averea, conacul ajungând în proprietatea lui Ioan Sturdza. Acesta a decis reconstruirea lui, însă castelul propriu-zis a fost ridicat mai târziu, între secolele XIX-XX, cu multe eforturi, atunci când Gheorghe Sturdza i-l dedica soției sale, Maria Ghica. Cei doi au avut o fiică, Ecaterina, care mai apoi s-a căsătorit cu Șerban Cantacuzino.

Descoperă România :   Istoria sângeroasă a Pieței Obor

Lucrările la castelul în stil neogotic s-au finalizat în 1904.

Spital, popas pentru soldați și centru de plasament
Ulterior, Castelul Sturdza a fost folosit ca spital pe timpul Primului Război Mondial, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial ajunge în posesia Ecaterinei Cantacuzino. În acest timp, castelul funcționează ca popas pentru soldați. Ecaterina Cantacuzino îl donează Episcopiei Romanului, iar pe timpul regimului comunist este folosit ca centru de plasament pentru copiii cu handicap.

În ziua de astăzi, Castelul Sturdza aparține Mitropoliei Moldovei, fiind restaurat și funcționând ca muzeu.

YouTube player
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Comentariul tău
(Visited 174 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .