Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru
0 (0)

Sărbătorii îi sunt specifice, de sute de ani, tradiții și obiceiuri care, dacă sunt respectate, aduc noroc și bunăstare.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Sfântul Dumitru sau Dimitrie se sărbătorește în fiecare an, pe 26 octombrie. Printre cele mai frumoase obiceiuri respectate în ajun de Sfântul Dumitru sunt focurile vii.

Pe 25 octombrie, noaptea, se ține “Focul lui Sâmedru”, un obicei al oamenilor de a aprinde focuri în curţi sau pe dealuri, peste care copiii sar pentru a fi sănătoși, iar tinerii sar ca să se căsătorească, scrie calendarulortodox.ro. Există credinţa că persoanele care sar peste flăcări vor fi sănătoase întregul an și ferite de necazuri și boli.

Tradiții și superstiții de Sfântul Dumitru

Nu uita morții de Sfântul Dumitru
După ce se întorc de la biserică, femeile văduve împart daruri pentru sufletele morţilor (grâu fiert, colaci rituali, unt, brânză, lapte, nuci, prune uscate) rostind incantaţii şi rugăciuni pentru iertarea celor trecuţi dincolo.

Nu trebuie să uitați un aspect important, și anume că astăzi, 26 octombrie, se pomenesc și morții și se dau de pomană colivă și colaci în formă de cruce.

Pentru a putea vedea cum va fi iarna care vine, păstorii obișnuiesc să își așeze cojocul pe iarbă în mijlocul oilor, așteptând să vadă care oaie se va așeza pe el. Dacă se aşază o oaie neagră, iarnă va fi una bună, dacă se aşază o oaie albă, iarnă va fi dură.

Descoperă România :   Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de SânPetru

Care sunt obiceiurile de Sfântul Dumitru

Un alt obicei prin care oamenii aflau cum va fi vremea era mersul oilor în dimineața de Sfântul Dumitru. Dacă se trezea prima oară o oaie albă și mergea spre sud, iarna avea să fie una grea, iar dacă se trezea una neagră și mergea spre nord, iarna avea să fie ușoară.

În Bucovina, persoanele care vor semăna usturoiul după Sanmedru vor avea parte anul viitor doar de pagubă. În regiunea Olteniei, oamenii cred că doar dacă vei respecta toate tradițiile acestei sărbători vei fi într-adevăr protejat de necazuri și primejdii. Oamenii de la țară obișnuiau să respecte aceste superstiții cu strictețe pentru a-și proteja animalele de lupi.

Tot în această zi se taie și coama cailor tineri pentru ca această să crească frumoasă.

Nu te pieptăna de Sfântul Dumitru!
Totuși, de Sfântul Dumitru nu trebuie folosit pieptenele. În caz contrar, vei atrage asupra ta necazuri și primejdii.

Conform credinței populare, Sfântul Dumitru este ziua în care toate socotelile sunt lichidate (chirii, împrumuturi), care au fost făcute cu șase luni în urmă.

Mai mult, de Sfântul Dumitru, servitorii se tocmesc pentru diverse treburi și se strică stânele.

La Sâmedru, se zice din bătrâni, că oamenii morți se fac muroni, vârcolaci, strigoi și, ieșind din pământ, îi bântuie pe cei vii.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Comentariul tău
(Visited 23 times, 1 visits today)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Click pe X pentru a inchide .