Misterele piramidelor de la Șona
0 (0)

Pe malul drept al Oltului, la 5 kilometri de oraşul Făgăraş, într-un sat ca oricare altul, Şona, dăinuiesc de mii de ani nişte ridicături de pământ enorm de înalte, care seamănă foarte bine cu nişte piramide.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

„Guruieţii” de la marginea satului, aşa cum au fost numiţi de localnici, sunt încă o enigmă. În timp ce sătenii sunt convinşi că acestea sunt mână de uriaş, puţinii specialişti şi oameni de ştiinţă care au călcat pe aici susţin că movilele au fost ridicate de daci. Acestea au înflăcărat de ani de zile minţile specialiştilor şi amatorilor, care, mai mult, au lansat tot felul de afirmaţii şi ipoteze cu privire la ciudatele movile de pământ de la marginea satului Şona.

Satul Şona se află în judeţul Braşov, la numai 5 kilometri de oraşul Făgăraş, pe malul drept al râului Olt, având o deschidere panoramică spre Ţara Făgăraşului.

„Guruieţii” – Simbolul satului

Până nu cu mulţi ani în urmă, ciudatele formaţiuni de pământ de la Şona au fost ştiute doar de localnici, întrucât ele nu sunt deloc promovate de autorităţile din zonă, deși reprezintă simbolul satului la marginea căruia se află. Au intrat în atenţia arheologilor şi specialiştilor dintr-o necesitate firească, după ce au fost vizitate de câţiva curioşi care doar din auzite, de la unul, de la altul, au aflat de existenţa misterioaselor ridicături de pământ.

Descoperă România :   Mormântul piratului grec de la Sulina. "Cimitirul viu", unic în Europa

Întrucât au reuşit să suscite atât de mult interes, guruieţii de la Şona au intrat în atenţia geografilor, deoarece oarecum era de datoria lor să cerceteze piramidele şi să prezinte un punct de vedere. Piramidele, tumuli sau guruieţi, cum sunt cel mai adesea numite de localnici misterioasele movile de pământ, au făcut din satul Şona un loc de basm, cum sunt cele din poveştile lui Ion Creangă.

Piramidele de la Şona sunt 8 movile înalte de până la 30 de metri, dispuse pe două şiruri şi, foarte interesant, sunt aşezate în ordinea înălţimii. Cele opt movile se văd de departe, dar numai după ce te apropii de ele îţi poţi da seama de dimensiunea lor impresionantă. Aşezarea perfectă a piramidelor pe două linii paralele a fost unul din punctele de plecare care au dat naştere la speculaţii.

În timp ce unii istorici susţin că sub acestea ar fi îngropate căpătenii ale celţilor, care au ajuns în Transilvania cu mult timp înainte de venirea dacilor aici, alţi cercetători spun că formaţiunile de pământ aparţin dacilor, întrucât aici au fost găsite bucăţi de ceramică din vremea dacică, ce-i drept nu foarte multe. Originea celor opt movile de pământ rămâne un mister.

Guruieţii se prezintă sub formă de 8 movile de formă conică şi alungită, ale căror vârfuri sunt rotunjite şi sunt îmbrăcate de iarbă.

Descoperă România :   Fântânile cu cumpănă de la Păuneşti, „monument al civilizaţiei rurale“

Legendele „guruieţilor”

Până la urmă, frumuseţea şi misterul locului sunt date de credințele localnicilor şi de poveştile spuse din gură în gură de părinţii şi bunicii lor, acestea fiind, practic, legende care s-au croit în acest ţinut de poveste dintotdeauna şi pe care cei care locuiesc aici le cred cu tărie şi le ţin cu sfinţenie.

Una dintre legende spune că aici trăia cândva, demult, o prinţesă pe nume Şona, care ar fi stăpânit acest ţinut. Regatul prinţesei a fost atacat într-o zi, pe neaşteptate, de nişte uriaşi ce veniseră de peste Munţii Făgăraş. În drumul lor spre sat, uriaşii au trecut prin apa Oltului, iar odată ajunşi aici picioarele lor erau pline de noroi, şi-au scuturat pământul de pe picioare, iar bucăţile de pământ sunt, de fapt, aceste piramide.

Misterele piramidelor de la Șona

O altă legendă spune că ridicăturile de pământ sunt morminte de uriaşi care au trăit aici. Se spune că uriaşii ar trăi şi acum în aceste movile şi umblă o vorbă prin Şona că, dacă au încerca să le strici somnul, scormonind prin movile, ei s-ar supăra foarte tare, astfel încât te apucă o frică de moarte şi o rupi la fugă.

Localnici mai spun că vulpile care găsesc intrările în piramide nu mai ies niciodată de acolo. Sătenii au încercat şi ei de-a lungul vremii să desluşească misterul din deal, să afle secretele uriaşilor, stârniţi fiind de cele câteva evenimente ciudate şi spectaculoase care se întâmplă din când în când în apropierea satului. Printre localnici merge vestea că, dacă o lamă de ras se pune la o treime distanţă de baza unuia dintre guruieţi, lama se ascute singură.

Descoperă România :   Secretele Peșterii Muierilor

Tot aici, în apropierea bazei ridicăturilor impresionante, dacă se aşează un bol cu apă, aceasta capătă proprietăţi curative, iar carnea nu intră niciodată în putrefacţie. Localnicii sunt convinşi că e ceva cu locul acesta, spun ei, deoarece pământul din vârf are culoare gălbuie, iar cel de la bază este negru.

Din păcate, acest loc de basm din frumoasa noastră ţară nu este promovat de cei în măsură să facă asta. Informațiile despre piramidele din satul Şona au fost răspândite mai degrabă de cei care ajung din întâmplare în zonă. În ultimii ani, a fost montat în oraşul Făgăraş un indicator spre Piramidele din Şona.

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Comentariul tău
(Visited 337 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .