În 1929 Magda Demetrescu este câștigătoarea primului concurs de Miss din România
5 (1)

Pentru prima dată în țara noastră, la 23 februarie 1929, la iniţiativa unei reviste s-a organizat concursul Miss România. Titlul de cea mai frumoasă fată a fost adjudecat de Magda Demetrescu, o adolescentă de 17 ani.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

La prima competiție dedicată frumuseții, în urmă cu 94 de ani, în competiţie au intrat 72 de concurente din întreaga ţară, după ce în preselecţii se luptaseră 800 de tinere.

Competiţia în urma căreia avea să fie aleasă cea mai frumoasă femeie din ţară a fost organizată la iniţiativa revistei ” Realitatea Ilustrată”.

Iată cum suna anunţul referitor la competiţie care a apărut în numărul din 1 ianuarie 1929 al publicaţiei amintite: “Dudue draga, stimată domnișoară, ursitoarele au fost generoase cu voi. Momentul de acum reprezintă pentru voi anotimpul primăvăratec. Prindeti acest moment. Va oferim prilejul. Participati la concursul nostru. E o splendida lupta data pe judete, pe regiuni, pe tara si lupta se va da apoi cu frumusetile de pe intregul glob. Care va birui? Cine stie, poate ca d-ta, sau d-ta, dudue, tânara cititoare cu ochi in cari noaptea si-a filtrat misterele, sau in cari cerul si-a picurat seninul”.

Printre tinerele dornice de afirmare s-a aflat și Magda Demetrescu, de 17 ani, din Bucureşti. Tânăra era fiica orfană a arhitectului Nicolae Demetrescu si a Magdei Demetrescu. După ce mama ei murise la şase săptămâni după naştere, iar tatăl pierise şi el pe vremea când fata avea 5 ani, Magda fusese înfiată şi crescută de o mătuşă. Tânăra s-a înscris în concurs, încurajată de apropiaţi.

Descoperă România :   Bizarul cimitir de căpăţâni în oală de la Dinogeția

Concurentele, de o moralitate desăvârșită

În 1929 Magda Demetrescu este câștigătoarea primului concurs de Miss din România
Participantele concursului de frumusește aveau între 16 si 25 de ani, nu erau măritate şi, aşa cum cereau condiţiile impuse de organizatori, aveau o moralitate desăvârșită.

În urma preselecţiilor, în primul concurs Miss România au rămas 72 de tinere, printre care şi Magda Demetrescu. Concursul propriu-zis s-a desfăşurat pe 3 martie 1929. Din juriul competiţiei au făcut parte personalităţi ale vremii printre care s-au numărat ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigra Samurcas, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, scriitorul Liviu Rebreanu.

În momentul în care Magda Demetrescu a fost declarată câștigătoare, de moție, adolescenta a leșinat pe scenă.

Presa vremii a descris-o astfel : ”Câştigătoarea premiului întâiu este o dobrogeancă de frumuseţe impresionantă, statură înaltă, brună, graţioasă şi elegantă. Înfăţişează tipul de frumuseţă caracteristic al neamului românesc şi va reprezenta la Paris pe cele mai frumoase fete din câte s-au prezentat la concursurile de frumuseţe, ţinute în provincie şi Capitală”.

A participat și la Miss Univers

După câştigarea titlului de Miss România, Magda Demetrescu a participat la concursul Miss Europa, desfăşurat la Paris şi apoi la Miss Univers, competiţie desfăşurată în America. La Miss Univers, concurs de frumuseţe la care au participat 40 de concurente din toată lumea, românca a câştigat locul şase şi a primit 100 de dolari şi un ceas-brăţară. Locul şase a fost considerat un mare succes pentru România care era reprezentată în premieră la concursul Miss Univers.

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 1.991 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .