Cea mai veche pâine din lume se află într-un muzeu din România
5 (1)

Cea mai veche pâine din lume păstrată încă are 130 de ani, este în formă excelentă şi se află în proprietatea unui muzeu din România. World Record Academy, din Miami, SUA, a recunoscut-o şi a omologată drept cea mai veche pâine din lume.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Specialiştii de la Facultatea de Chimie Alimentară Galați au analizat pâinea şi au constatat că nu prezintă urme de mucegai, fiind intactă. Datorită porozităţii, a volumului mare şi a evaporării apei din compoziţie a fost posibil ca pâinea să reziste până în zilele noastre.

Pâinea a fost plămădită şi coaptă în vara anului 1892, în Italia. Ea a fost prezentată în cadrul Expoziţiei Italo-Americană de la Genova (10 iulie – 4 noiembrie 1892), expoziţie care marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb.

Cea mai veche pâine din lume sa află într-un muzeu din România

„Guvernul Italiei a decis să marcheze momentul printr-o mare reuniune navală internaţională, în portul Genova. La decizia Regelui Carol I, România a fost reprezentată la eveniment de crucişătorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Române şi de bricul Mircea, navă-şcoală. Regele Carol I a încredinţat comanda superioară a celor două nave colonelului Ioan Murgescu, care a primit şi misiunea de a încredinţa o scrisoare de felicitare regelui Italiei, Umberto I”, povesteşte profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.

Unul dintre membrii echipajului crucişătorului Elisabeta, Vasile Pamfil, a intrat în posesia pâinii şi a adus-o la Galaţi, într-o cutie de sticlă. Pâinea a fost păstrată în locuinţa sa până în mai 1915, când acesta a donat-o institutorului Paul Paşa, directorul Şcolii primare nr. 6 de băieţi din Galaţi.

Descoperă România :   Crimele înfiorătoare comise în Secuime după fuga lui Ceauşescu

În anul 1939, Paul Paşa donează nou-înfiinţatului Muzeu Regional „Casa Cuza Vodă” întregul patrimoniu muzeistic de la Şcoala nr 6 de băieţi, cuprinzând 5.500 de obiecte, printre care şi „Pâinea din 1892”. Pâinea a fost expusă în muzeul din Galaţi până în anii ’70, când regimul comunist a retras-o din spaţiul public.

„Acest bun muzeistic a făcut parte din expoziţia de bază a Muzeului de Istorie Galaţi până la începutul anilor ’70, când a fost retras deoarece reprezenta un produs al orânduirii burghezo-moşiereşti, nefiind în concordanţă cu valorile proletare promovate în acea vreme”, spune profesorul Căldăraru.

Cum s-a păstrat intactă: explicația specialiștilor

Cea mai veche pâine din lume sa află într-un muzeu din România
După aproape patru decenii în care a zăcut „rătăcită” în depozitele muzeului, „Pâinea de la Genova” a fost redescoperită în anul 2009, într-o stare excelentă de conservare. Ea a reintrat atât în atenţia specialiştilor în muzeografie, cât şi a celor din domeniul chimiei alimentare, interesaţi în a elucida modalitatea în care a fost cu putinţă păstrarea ei pentru o perioadă atât de îndelungată.

„Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii, a volumului mare şi a evaporării apei din compoziţie a fost posibil ca pâinea să rezistate până în zilele noastre”, a precizat dr. ing. Romulus Marian Burluc de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Descoperă România :   Târgul de Floci, orașul medieval dispărut din România

Academia Recordurilor Mondiale a desemnat-o drept cea mai veche pâine din lume

Cea mai veche pâine din lume sa află într-un muzeu din România
În anul 2019, bunul aflat în patrimoniul Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi, pâinea de la 1892, a intrat în Academia Recordurilor Mondiale, (World Record Academy), din Miami, SUA, cea mai mare organizaţie care verifică şi omologhează recorduri mondiale.

„Avem plăcerea să vă informăm că Pâinea istorică deţinută de Muzeul de Istorie Galaţi a fost recunoscută, omologată şi publicată drept Cea Mai Veche Pâine din Lume, de către Academia Recordurilor Mondiale”, au transmis atunci reprezentanţii World Record Academy, Muzeului de Istorie Galaţi.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Comentariul tău
(Visited 797 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .