Misterul opaițului de bronz de la Alba Iulia vechi de 2.000 ani
5 (2)

Un opaiţ de bronz, descoperit în 2020 în cadrul unei cercetări arheologice preventive în Alba Iulia, va putea fi admirat pe durata lunii septembrie într-o miniexpoziţie ce va fi vernisată marţi, 5 septembrie 2023, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Astfel de obiecte reprezintă o raritate nu doar pentru siturile romane din Dacia, ci şi pentru lumea provincială romană în general, la Apulum fiind descoperite doar patru piese de acest gen.

„Exponatul lunii septembrie” a fost descoperit în urmă cu trei ani într-o suprafaţă în care, odinioară, erau canabele Legiunii a XIII-a Gemina, la aproximativ 600 de metri nord-vest de castrul acestei unităţi militare şi 300 de metri spre est de necropola nordică.

Misterul opaițului de bronz de la Alba Iulia vechi de 2.000 ani

„Până la piesa noastră, la Apulum au fost descoperite trei opaiţe de bronz. Primul dintre acestea a fost descoperit fortuit, întâmplător, în zona Partoş. Alte două opaiţe, unul cu volute degenerate şi altul de tip firmalampen cu picior de susţinere în candelabru fac parte din colecţia Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia. Pe baza analogiilor, opaiţul descoperit de noi considerăm că este un import venit pe filieră pannonică. Este prima lampă din bronz de la Apulum cu un context de descoperire cunoscut, şi, totodată, prima care provine din zona canabelor”, precizează specialiştii muzeului din Alba Iulia.

Descoperă România :   Îngerul de la Ploiești

Piesa este realizată prin tehnica turnării în gol.

„Baza este dreaptă, uşor trasă spre interior, decorată cu două cercuri concentrice în relief. Rezervorul este tronconic, fiind delimitat de disc printr-o bordură oblică. Discul este concav, separat de bordură şi de orificiul de alimentare prin două cercuri reliefate. Acest orificiu era prevăzut cu un capac, care putea să fie simplu sau să fie prevăzut cu reprezentări diverse. Are o toartă de formă ovală, uşor supraînălţată, semicirculară în profil.

Pe bordură, dispuse simetric în partea apropiată de cioc erau două urechi mici de prindere, dintre care una lipseşte. Acestea împreună cu un orificiu similar amplasat deasupra toartei suspendau piesa cu ajutorul unui lanţ. Ciocul are capul rotunjit, iar pe gât prezintă un canal deschis de formă dreptunghiulară”, se mai arată în comunicat.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Comentariul tău
(Visited 305 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .