Valul lui Traian se află în sudul Moldovei, nu departe de orașul Galați, însă este foarte puțin cunoscut. Sistemul de apărare se întinde pe teritoriul mai multor localităţi din judeţul Galaţi, fiind o continuare a Valului lui Traian din Dobrogea.
Vechea apărare romană ar putea fi inclusă într-un circuit turistic, fiind pus în valoare pe porţiunile unde el se observă cel mai bine. În județul Galați, zona este ocupată, însă, de terenuri agricole.
Comuna Tulucești este prima localitate de interes turistic local din județul Galați, iar reprezentanții primăriei vor să-l pună mai mult în valoare „Valul lui Traian”.
Autoritățile locale vor să acceseze fonduri pentru a pune în circuitul turistic o bucată din Valul lui Traian și pentru a înființa un muzeu.
„Dorim să accesăm fonduri pe noul exercițiu financiar POR sau prin programul transfrontalier România-Moldova. Valul lui Traian este situat pe proprietăți private și suntem în discuții cu proprietarii pentru ca o porțiune să o transformăm în domeniul privat al comunei. Eu aș vrea să facem și un muzeu al Valului lui Traian în zonă. Sunt convins că vom reuși, având în vedere că s-a dezvoltat foarte mult pădurea Gârboavele, se lucrează și la drumul județean care leagă pădurea de satul Odaia Manolachi. Va trebui să punem în valoare și Valul lui Traian. Ese singurul loc mai accesibil. Nu are sens să punem Valul lui Traian în zona Siretului, atâta timp cât zona noastră este apreciată și vizitată”, susține primarul comunei Tulucești, Petrică Bratu.
Cu o lungime de 22 kilometri în Galați, complexul de fortificații pornește din satul Traian, de pe malul Siretului, și trece prin mai multe localități: Smârdan, zona Poligonului – Cișmele, Odaia Manolachi, până în localitatea Tulucești.
„Acest sistem de apărare roman merge mai departe către Basarabia și apoi către Ucraina. Se întinde pe o suprafață de peste 100 de kilometri, dincolo de Prut. În lumea romană, limesul era o zonă de frontieră, cum este și la noi. De exemplu, Valul lui Traian și castrul roman de la Tirighina reprezentau zona de frontieră, partea de nord-est a Imperiului Roman, așa-numita lume barbară. El poate fi văzut și în prezent. Cine merge în satul Traian, undeva la vreo patru kilometri de șosea, se vede culmea valului cu șanțul de apărare. De aici vine și denumirea de satul Traian”, afirmă prof. Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galați.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.