Îngerul de la Ploiești
5 (1)

Banner WhatsApp Banner WhatsApp

WHATSAPP

Dacă studiem cu atenţie actanţii celui de-Al Doilea Război Mondial, putem observa că, mai ales în cazul Axei, liderii militari şi politici erau de o cruzime ieşită din comun, dar, pe de altă parte, subordonaţii lor dovedeau uneori că pot fi solidari chiar şi cu vrăjmaşii lor. Aceştia, deşi încălcau codul militar şi riscau pedeapsa cu moartea, şi-au pus în pericol propria viaţă pentru a o salva pe cea a altora.

Noi vă propunem să aflaţi povestea câtorva dintre eroii moderni care au făcut istorie în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale. Printre ei se numără şi o româncă.

Ecaterina Caradja, prinţesa româncă care a salvat 1.000 dintre soldaţii aliaţi care îi bombardau ţara

Ecaterina (Catherine) Caradja (1893-1993) a fost fiica prinţesei Irina Cantacuzino şi a prinţului Radu Creţulescu. Deşi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, România a fost iniţial aliata ţărilor Axei, Ecaterina Caradja a hotărât că trebuie să îi ajute pe Aliaţi, deoarece ea însăşi crescuse în Anglia şi, mai mult decât atât, nu avea încredere în ideile lui Adolf Hitler.

Aşa se face că, în momentul în care Aliaţii au început să bombardeze câmpurile petrolifere de la Ploieşti, în vara lui 1943, prinţesa a dispus ca toţi piloţii răniţi să primească cele mai bune îngrijiri medicale, iar după ce sunt externaţi, să poată pleca în Italia. În timpul bombardamentului aliat din primăvara şi vara anului 1944, românca le-a permis piloţilor să aterizeze forţat pe proprietatea sa de la Nedelea, de lângă Ploieşti, pentru a putea scăpa cu viaţă.

Descoperă România :   Scurtă istorie a nașterii Moldovei

Îngerul de la Ploiești

Ecaterina Caradja, prinţesa supranumită ,,Îngerul de la Ploieşti” (Foto:wikipedia.org)

Se presupune că, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Ecaterina Caradja a reuşit să salveze peste 1.000 de militari aliaţi. Pentru faptele sale, prinţesa a fost cunoscută sub numele de ,,Îngerul din Ploieşti”.

Richard W. Britt şi William J. Fili au fost doi dintre piloţii salvaţi de prinţesa Ecaterina Caradja. După ce s-au întors în SUA, ambii militari au publicat cărţi în care onorează eroismul româncei.

Generalul german care a refuzat să ucidă prizonierii de război evrei

Deşi pare greu de crezut, în perioada în care s-a aflat în fruntea trupelor germane din Africa, Erwin Rommel a refuzat să execute ordinele venite de la Berlin prin care i se cerea să execute toţi prizonierii de război evrei. Întors în Europa, generalul a continuat să îşi facă dreptate, încercând să îl înlăture pe Hitler de la putere. Planul în care s-a implicat, aşa-numita ,,Operaţiune Valkiria”, a fost, însă, deconspirat, iar Rommel obligat să se sinucidă pentru a-şi putea păstra onoarea.

Băiatul japonez care a salvat un prizonier de război american

În 1942, pilotul american Carl Ruse este capturat de militarii japonezi şi încarcerat în lagărul de muncă Ishihara Sangyo din oraşul Yokkaichi. În timpul prizonieratului, soldatul a fost torturat şi înfometat, anjungând la un moment dat să cântărească doar 36 de kilograme. Fumio Nishiwaki, un băiat în vârstă de 14 ani care lucra la fabrica din interiorul lagărului, a văzut în ce situaţie se află pilotul şi, ori de câte ori putea, îi aducea mâncare. Carl Ruse a putut supravieţui astfel războiului, iar după ce a fost eliberat, a păstrat o fotografie a băiatului ce îi amintea că în lume încă există bunătate.

Descoperă-ne și altfel !

YouTube Video

Descoperă România :   Meniul regesc servit la încoronarea Regelui Ferdinand

Surse: listverse.com, descopera.ro

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 60 times, 1 visits today)