Focul Viu de la Buzău, simbolistică și legendă
5 (1)

Focul viu sau Focul nestins, cum i se mai zice, pentru ca arde fara intrerupere, este pe cat de spectaculos, pe atat de simplu de explicat. Emanatiile de gaze care ies din subteran se aprind in urma frecarii cu solul. Focurile vii sunt rezervatii naturale care se gasesc in comuna Lopatari, sat Terca, judetul Buzau.

Fenomenul este unul rar dar deosebit de spectaculos, flacarile se ridica pana la 30-40 cm, ies din pamant si ard fara incetare indiferent de anotimp si conditii meteo.

Focul viu are si o puternica simbolistica religioasa, fiind cunoscut ca un protector al animalelor dar are si o semnificatie negativa, flacarile inalte semnificand apropierea unui cutremur, anunta romaniatv.net. Spectacolul focurilor vii este magnific, indeosebi in timpul noptii. Focurile ce ies in mod misterios din pamant, reprezinta pentru localnici un mod de avertizare in caz de seism.

Focul Viu de la Buzău, simbolistică și legendă

Localnicii locului povestesc ca focul ar avea si o legenda. Ei povestesc ca, in sat oamenii au construit o fantana cu caus, cu apa atat de rece si gustoasa, incat orice om care bea, se vindeca de orice boala. Aici isi avea cuibul cu multi ani in urma un balaur iar nimeni nu avea puterea sa se lupte cu el pentru a ajunge la fantana. Sutele de ochi rosii inghiteau doar dintr-o privire orice rasuflare de muritor, iar prin nari arunca cascade de flacari arzatoare.

Descoperă România :   Fenomen rar surprins în Munții Bucegi. Ce este Efectul Gloria

Intr-una din zile Munteanul cel viteaz sau flacaul satului, cum unii Ii ziceau s-a luptat cu balaurul 2 zile si doua nopti peste o punte cu 2 scanduri chiar in apropierea fantanii. Oamenii nu mai ieseau din case iar animalele dispareau unul cate unul.

Prin vitejia lui, Munteanul cel viteaz reuseste sa-l impinga mai sus cu 200 m pe balaur, unde il rapune cu o singura lovitura. Acolo se afla Focul viu: cand si-a dat duhul, au iesit flacari pana la cer din narile balaurului, copacii s-au aprins, cerul s-a innegrit.

De atunci apar, din loc in loc, nenumaratele lui capete, cand dintr-o nara cand din alta, flacari permanente care se muta dintr-un loc in altul.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Comentariul tău
(Visited 175 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .