Plajele de altadata
0 (0)

Băile Duduia erau amplasate în Portul Tomis, în timp denumirea sa a devenit Golful Delfinilor apoi zona a fost frecventată doar de pescari, locul primind denumirea de Golful pescarilor. Pe plajă existau cabine separate pentru femei şi bărbaţi.

Regele Mihai se răsfăţa la Mamaia

Regele Mihai şi-a petrecut, în copilărie, o mare parte a verilor pe litoralul din Mamaia, alături de tatăl său regele Carol al II-lea şi de mama sa Elena a României. Staţiunea Mamaia fusese inaugurată mult mai înainte, în 1906, în timpul regelui Carol I. În 1927 regele Mihai se afla la vila din Mamaia, pe un câmp din apropiere acesteia îşi exersa abilităţile de şofer. Programul obişnuit al regelui Mihai era constituit din plajă şi baia în mare, după-amiaza juca table şi rummy la ,,Castelul de nisip”. Regele Carol al-II-lea a scris în Însemnările sale despre aceea perioadă: ,,Facem plajă şi băi cu toţii, Mihaiţă, Duduia, Puiu Filitti…Soare, apă, voie bună şi veselie. Mihăiţă e foarte fericit”.

Dacă soarele îi ardea prea tare, aceştia se tratau cu alifii sau lapte. În 1939, Carol al II-lea l-a înscris pe Mihai ,,în cadrele ofiţerilor activi ai Marinei Regale cu gradul de aspirant…repartizând-ul la Depozitele maritime de echipaj şi materiale,” conform Monitorului Oficial.

Chiar dacă nu făceau parte din nobilime, doamnele secolului XX, îşi dezvăluiau formele pe plajele de pe litoralul românesc, însă erau întodeauna însoţite de domni.

Descoperă România :   O specie necunoscută de plante acvatice, descoperită în România

Plajele de altadata

Lângă plaja Tataia se afla un parc cu acelaşi nume şi o staţie de tren care ducea către Mamaia. Deşi este foarte puţin cunoscută, la mare căutare se afla atunci şi plaja Wartanoff, care se afla în zona nordică a plajei Modern de astăzi. După ce s-a extins spre nord, plaja Wartanoff a devenit Plaja Domniţa Ileana (Ileana era fiica cea mică a regelui Ferdinand I).

Plaja Trei Papuci există şi în zilele noastre. Denumirea ar proveni de la cele trei ramuri ale zonei, plaja, golful şi plaja Modern. O altă teorie este că ,,trei papuci” provenea de la distanţa mică pe care oameni o parcurgeau din casele lor până la plajă.

Printre ultimele plaje care au apărut se află plaja Modern, la început cunoscută cu denumirea de ,,Muncitorul”. Actual Modern este a două cea mai mare plajă a Constanţei.

 

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
(Visited 94 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .