Misterele Zurobarei, singura cetate dacică de câmpie
5 (3)

Conform Wikipedia, enciclopedia liberă, Zurobara este o localitate în Dacia, situată în Banat (Ptolemeu; Geografia; III; 8; 4). Neindentificată încă. Se știe că era în apropiere de Tisa, în regiunea dacilor Biephi, și se pare că însemna “oraș puternic” unde: Bara / vara = oraș iar Zuro (întâlnit și în numele unui prinț get Zyraxes) însemna putere, tare, dur

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Echipa de arheologi de la Universitatea de vest Timișoara (UVT), care a lucrat în vara lui 2014 în șantierul-școală de la situl arheologic Unip (lângă Buziaș), a făcut noi descoperiri în adâncurile Zurobarei, singura cetate dacică de câmpie, între piesele scoase la lumină aflându-se vestigii datate din prima și cea de-a doua Epocă a Fierului, o locuință semi-îngropată și vase de ceramică.

‘Noi am identificat două tipuri de locuiri și anume, una din prima Epocă a Fierului și alta din cea de-a doua Epocă a Fierului, diferența dintre ele, ca timp, fiind de aproape o mie de ani. Vasele descoperite sunt din cea de-a doua Epocă a Fierului, undeva, în epoca lui Decebal, până la cucerirea lui Traian. Suntem în etapa de finalizare a cercetărilor, informațiile vor fi publicate atât științific, cât și pentru publicul larg. Sperăm să le ducem în muzeu’, a declarat presei coordonatorul șantierului arheologic, Andrei Stavilă.

Misterele Zurobarei, singura cetate dacică de câmpie

În anul 2006, bazându-se pe informații vechi, pomenite de însuși Ptolemeu în lucrările sale, arheologii UVT au descoperit la 4 km. de localitatea Unip, urmele Zurobarei, fosta cetate dacică, singura ridicată la acea vreme în zonă de câmpie. Pe măsură ce au dat de piese devenite indicii, arheologii timișoreni sunt tot mai siguri că aceasta este Zurobara, locul transformându-se în șantier-școală unde studenții de la facultatea de Istorie a UVT vin în fiecare vară și continuă săpăturile.

Descoperă România :   Necropolă dacică din perioada clasică descoperită la Ocnele Mari, Vâlcea

Multă lume a spus că este aproape imposibil de stabilit dacă există sau nu există Cetatea Zurobara sau a fost doar o fantezie. Dar, existența unei astfel de fortificații, ne atrage atenția că este posibil ca ceea ce am descoperit noi aici să fie antica Zurobara, cea mai importantă fortificație dacică din zona de câmpie. Analizele cartografice indică exact locul acesta’, explică prof. univ. Dorel Micle de la Facultatea de Istorie a UVT.

Situl arheologic de la Unip (Dealul Cetățuica, aparținător de comuna Sacoșu Turcesc) este situat în inima județului Timiș, lângă pădurea Unip.

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
(Visited 6.324 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .