De ce l-a trădat Baba Novac pe Mihai Viteazul ?
4.4 (18)

Baba Novac a fost un haiduc mercenar sârb, luptător consecvent contra Imperiului Otoman, căpitan al oştii de haiduci din armata lui Mihai Viteazul. Acesta este erou naţional al Serbiei şi respectat ca personalitate militară în România. În 1601, a fost arestat la Cluj, judecat pentru trădare, condamnat la moarte şi ars pe rug în cetatea Clujului.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Baba Novac (1530 – 1601) a fost un haiduc mercenar sârb ce a luptat împotriva turcilor, fiind unul dintre oamenii de încredere ai lui Mihai Viteazul. Acesta a petrecut o bună perioadă a tinereţii sale într-o închisoare turcească, unde „i-au fost scos toţi dinţii, încât nu mai avea niciun dinte în gură”, conform cronicarului transilvănean Ştefan Szamoskozy.

După ce a fost eliberat, acesta a început să lupte împotriva turcilor, devenind căpitanul haiducilor din armata voievodului Mihai Viteazul, conducând undeva la peste 5.000 de mercenari. Baba Novac a ajuns sub conducerea domnitorului muntean la scurt timp după bătălia de la Călugăreni. Imediat după această luptă haiducul sârb a fost trimis de Mihai Viteazul să hăituiască armata condusă de Hasan Paşa, reuşind să producă pagube destul de însemnate.

„Baba Novac cu încă şapte sute lângă sine a ars castelul Vraţa, la o depărtare de două zile de drum de la Dunăre. În această vreme turcii s-au strâns dincoace de Dunăre ca să-i închidă calea. Din această cauză el neîndrăznind să se întoarcă pe acelaşi drum, şi fiind şi un bun călăuz, şi-a condus toată oastea pe muntele Barkoncza, care era dincolo de Vraţa, aproape de muntele Novac , ajungând aproape de Sofia. De aici s-a întors după mari ocoliri ajungând la Dunăre mai jos de Orşova, nu departe de Vidin. După o luptă înverşunată a reuşit să pună mâna pe multe corăbii cu ajutorul cărora a trecut Dunărea, întorcându-se în Ţara Românească. Dintre toţi ostaşii lui numai şapte au pierit. În schimb el a luat un număr însemnat de prizonieri şi cirezi de vite. De atunci a fost în mare cinste la Mihai Vodă”, a arătat cronicarul Ştefan Szamoskozy.

Descoperă România :   Crucile de la Chioara

De ce l-a trădat Baba Novac pe Mihai Viteazul

Baba Novac a fost alături de Mihai Viteazul în luptele duse pentru prima unire a ţărilor române, el fiind cel care l-a alungat pe Ieremia Movilă de pe tronul Moldovei. Acesta îl trădează în cele din urmă pe voievodul muntean, în 1599, alăturându-se trupelor conduse de generalul Gheorghe Basta.

Există mai multe teorii care încearcă să explice motivul pentru care Baba Novac ar fi trădat pe Mihai Viteazul. O teorie populară este aceea că Baba Novac ar fi fost nemulțumit de faptul că nu i s-au acordat suficiente privilegii și recunoaștere pentru contribuția sa la campaniile militare. Se spune că Mihai Viteazul l-ar fi tratat cu dispreț și ar fi încercat să-l marginalizeze în armată, ceea ce l-ar fi determinat pe Baba Novac să caute alte opțiuni.

O altă teorie sugerează că Baba Novac ar fi fost atras de promisiunile și beneficiile oferite de Gabriel Báthory, care era dispus să-l recompenseze pentru serviciile sale și să-i ofere o poziție de conducere în armata sa. Această teorie este susținută de faptul că Baba Novac a ocupat o poziție importantă în armata lui Báthory după ce s-a alăturat acesteia.

„A venit la mine unul cu numele Baba Novac, cu aproximativ 100 de călăreţi şi 600 de pedestraşi, pe care i-am primit îndată în serviciu şi i-am trimis în părţile Lipovei”, îi transmitea generalul Basta împăratului Rudolf la data de 17 decembrie 1600.

Descoperă România :   Simbolistica numărului 666 la daci

Baba Novac este arestat din ordinul nobilului transilvănean Ştefan Csaky, care a ordonat executarea acestuia la data de 5 februarie 1601. Haiducul lui Mihai Viteazul a fost ars pe rug în piaţa din Cluj Napoca, fără ca nimeni să intervină.

„Nici nu se poate spune cu ce iuţeală i-au mâncat corbii carnea, încât în zilele următoare nu se mai vedeau în ţeapă decât oasele”, menţiona acelaşi cronicar Ştefan Szamoskozy.

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 18 Average: 4.4]
(Visited 26.046 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .