Lăcustă Vodă şi Pârlea Vodă au fost domnitori moldoveni pe care istoria îi aminteşte după poreclele cu care s-au ales în urma anilor de domnie.
Ştefan al V-lea a fost domn al Moldovei între anii 1538-1540. A fost nepotul lui Ştefan cel Mare după fiul cel mare al domnitorului, căsătorit cu fiica voievodului Transilvaniei, iar cronicile îl amintesc ca fiind primul domn moldovean numit de turci, şi nu de ţară.
A fost înscăunat de sultanul Soliman care, cu ocazia expediţiei din Moldova, l-a alungat personal de pe tronul Moldovei pe Petru Rareş, în 1538. Instalat domn, Lăcustă a vrut să-l prindă pe Petru Rareş , pentru că se temea ca nu cumva acesta să revină pe tron. Demersul său nu a fost unul de succes şi adversarul i-a scăpat. Domnitorul Lăcustă a fost un ghinionist şi în ceea ce priveşte starea Moldovei, sub conducerea sa.
A dobândit porecla de ”Lăcustă” în 1538, anul înscăunării. A fost anul în care Moldova a fost invadată de lăcuste. Se spune că în acel an insectele dăunătoare le-au dat mai mult de furcă moldovenilor, decât turcii. Le-au distrus toate recoltele şi au adus un val de sărăcie şi foamete.
„Mai apoi în zilele acestui Ştefan vodă, fost-au foamete mare şi în ţara Moldovei, şi la unguri, că au venit lăcuste multe, de au mâncat toată roada, pentru aceea l-au poreclit de i-au zis Lăcustă vodă”, scrie Grigore Ureche în Cronica moldo-polonă.
Lăcustele care acopereau soarele şi invadau în roiuri imense culturile cerealiere au fost văzute de moldoveni drept o pedepasă divină. Invazia din anul înscăunării lui Ştefan Lăcustă a fost devastatoare pentru Moldova şi s-a repetat până în 1544.
Ştefan Lăcustă a avut parte de un sfârşit sângeros. După ce şi-a atras ura boierilor pe care obişnuia să îi decapiteze la ospeţe a devenit ţinta uneltirilor lor. Boierii s-au răsculat şi l-au ucis de domnitorul Lăcustă chiar in foişorul palatului său din Suceava, în timp ce dormea. Pe tronul Moldovei a fost înlocuit cu Alexandru Cornea în 1540.
Pârlea Vodă
Alexandru al II-lea Firaris Mavrocordat a fost domn al Moldovei între anii 12 ianuarie 1785 şi 14 decembrie 1786. Fiul lui Ioan Mavrocordat, cel care a fost fratele lui Constantin Mavrocordat a fost dragoman al Porţii Otomane, înainte de a ajuns pe tronul Moldovei. S-a ales cu porecla de Pârlea Vodă. Un mare incendiu iscat în 1785 a prefăcut în scrum palatul principelui Alexandru Mavrocordat. Domnul s-a mutat atunci la la palatul mitropolitului, dar şi acesta a luat foc.
Mavrocordat a locuit apoi la Mânăstirea Galata care a luat, de asemenea, foc, Din cauza incendiilor care l-au urmărit în aproape toate locurile în care s-a mutat, poporul l-a numit Pârlea Vodă.
La finalul domniei a fugit în Rusia, după ce pusese la cale o conspiraţie împotriva Turciei, care a eşuat. Din cauza felului în care a părăsit Moldova s-a ales şi cu porecla de „Firaris”. (Fugarul)
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.