E o tăcere suspectă în jurul istoriei vlahilor. Acasă, subiectul jenează (să nu-i supărăm cumva pe locuitorii de azi ai vechilor teritorii vlăhești), iar în Turcia, țelul călătoriei noastre din toamna acestui an, cercetătorii din universități și muzee au ignorat complet solicitările de interviu. O tăcere care nu poate, însă, ignora adevărul. Am mers pe urmele lui până în Asia Mică, în sudul Mării Marmara, am urcat pe Olimp, muntele stăpânit de vlahi înainte de venirea otomanilor. Din existența lor a rămas doar un nume: „ciobankaya”. Un nume cât o istorie.
Suntem în anul de grație 1892, când, tânărul istoric moldovean Teodor Burada se pregătește să pornească spre Asia Mică, în căutarea ciobanilor vlahi de pe Muntele Olimp, pe malul sudic al Mării Marmara. Tocmai ce făcuse, cu câțiva ani înainte, una dintre descoperirile epocale ale istoriei noastre: cultura Cucuteni. Fragmentele de ceramică găsite în pietrișul de pe drumul dintre Târgu Frumos și Iași îl făcuseră celebru. Dar istoricul cu sânge de reporter în vine își dorește mai mult.
E fascinat de trecut și își propune, entuziast și încăpățânat, să cutreiere lumea, în căutarea celor mai ascunse insule de românitate. Cu trenul, cu căruța, pe măgar, și cel mai des, cu piciorul, străbate, iarnă-vară, drumuri grele și lungi, doarme pe scânduri sau chiar pe jos, în hanuri sărăcăcioase, înfruntă pericole, dar și întâmplări care-i ațâțâ și mai mult căutările. Nimic nu-l împiedică pe inimosul Teodor Burada să-și împlinească marele vis de a-i căuta pe români în afara hotarelor țării, în locuri unde ei au fost cei dintâi.
Nu era singur în strădania lui. Conferințele organizate de Burada pe urma călătoriilor sale „exotice” au loc în aulele Academiei, iar în public se află, uneori, însuși Regele, fascinat de dezvăluirile senzaționale ale tânărului istoric ieșean. Dar lumea științifică nu pare interesată de cercetările lui și, fără acceptul ei, Burada trece drept fantezist. „Cercetările mele mulți le cred ca fără nicio însemnătate, ba, mai mult încă, le cred de nebunii”, scria el, dezarmat.
„Nebunia” de a nu lăsa neexplorat „niciun colț de pământ în care a răsunat cândva limba românească”, „nebunia” de a străbate toate ungherele Europei și ale Asiei Mici, până în Caucaz.
Citeste articolul pe Formula As.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.