Tradiții și superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil
5 (3)

Banner WhatsApp Banner WhatsApp

WHATSAPP

Cultul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este foarte răspândit în România, la fel și superstițiile legate de această zi.

În credința populară, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt percepuţi ca nişte fiinţe divine, întotdeauna prezente în viaţa oamenilor, veghind din ceruri şi, mai ales, de pe pământ, asupra muritorilor.

„Sunt cei dintâi îngeri mijlocitori între Dumnezeu şi noi, oamenii. Ei au grijă şi milă de creştini şi-i ajută pe calea mântuirii mai mult decât ceilalţi îngeri. Sfântul Mihail este protectorul direct al călugărilor, al armatelor creştine, al voievozilor, care purtau cu ei pe câmpul de luptă icoana Marelui Arhanghel. Sfântul Gavriil este, mai ales, protectorul fecioarelor creştine, al familiei, protectorul mamelor care nasc copii, ca şi protectorul copiilor şi al călugăriţelor iubitoare de feciorie şi iubitoare de Hristos”, spunea Arhimandrit Ilie Cleopa, unul dintre marii dohovnici ai României, în lucrarea „Predici la praznice împărăteşti şi la sfinţi de peste an”.

Arhanghelul Gavriil este vestitorul Fecioarei Maria că va naște pe Mântuitorul lumii, pruncul Iisus, iar împreună cu Mihail este patronul spiritual al Jandarmeriei Române.

Veghează bolnavii la la picioare dacă le este sortit să mai trăiască

Tradiții și superstiţii de Sfinţii Mihail şi Gavriil
Se crede că Arhanghelul Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, dar şi că este un luptător înfocat împotriva diavolilor. Mihail veghează bolnavii la cap, când le este dat să moară, sau la picioare, când le este sortit să mai trăiască.

Descoperă România :   Preistorie în tradiţiile populare româneşti

Ce doi sunt considerați conducătorii cetelor de îngeri şi călăuze ale sufletelor în drumul acestora spre Rai.

În această zi nu se lucrează, iar cei care nu se supun acestei interdicţii vor avea parte de chin mare la vremea morţii.

„Când e ziua lui (Sf. Mihail), atunci se desparte vara”

Traian Gherman, unul dintre cei mai pasionati culegători de folclor ai României, consemna că în lumea satului, la acest praznic este „Vara Arhanghelilor“, care ține o zi și că, pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie „nesmintit” să mai fie două-patru zile senine și călduroase, care se numesc „Vara Iernii”.

„Toamna, când e ziua lui (Sf. Mihail), atunci se desparte vara, și el dă vietățile în mâna lui Sf. Neculai de la poartă și le hrănește pân-la Iordan, ș-atunci când sfințește aghiazma și bate preotul cu piciorul în piatră, piatra crapă și toate vietățile se împrăștie, merg iar la mâna Arhanghelului. (…). Gerul îl dă Mamarca, stăpâna iadului și mama dracilor, femeia lui Scaraoțchi. Pe dânsa o ține Sf. Mihail în frâu și dă gerul potrivit; este o cheie, că deschide și sloboade, tot câte oleacă, de la început, ș-apoi cât trebuie; dar să nu fie Sf. Mihail, ar slobozi ger că ne-ar îngheța pe toți”, explica și folclorista Elena Voronca Niculiță

Descoperă România :   Cultul "babelor" in mitologia dacă și românească

„Cine lucrează în această zi se va canoni grozav în ceasul morții”

În Transilvania, există obiceiul ca pe 8 noiembrie, de Sfinții Arhangheli, să se facă turta arieților (numele berbecilor despărțiți de oi).

Descoperă-ne și altfel !

YouTube Video

Celebrul etnolog Tudor Pamfile arăta că acum arieții se amestecă din nou cu oile, și cu acest prilej se face o turtă de făină de porumb sau de grâu, care, după ce se coace, se aruncă între oi. Există credința că dacă turta cade cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta; iar în cazul în care pică invers, e semn că le va merge rău. În lumea satului, praznicul trebuie ținut negreșit pentru că arhanghelii Mihail și Gavriil sunt cei care iau sufletele oamenilor când mor.

„Cine lucrează în această zi se va canoni grozav în ceasul morții, până la ieșirea sufletului”, consemna folcloristul Ion Aurel Candrea în lista credințelor legate de această zi.

Se mai spune că e bine să aprinzi o lumânare la biserică, și aceea va lumina în veci și pentru cei spânzurați, înecați, după cum arăta Elena Voronca Niculiță.

De Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil se face marea pomenire pentru toţi morţii din familie.

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
(Visited 151 times, 1 visits today)