Potrivit credintei ortodoxe, la 40 de zile de la Invierea lui Iisus Hristos, românii sarbatoresc Inaltarea Domnului. Se inrosesc oua, se pregatesc bucate, intocmai ca la masa de Pasti, iar salutul este “Hristos s-a inaltat! – Adevarat s-a inaltat!”.
Înălțarea Domnului reprezintă una dintre cele mai importante sărbători românești. Creștinii ortodcși prăznuiesc această zi sfântă astăzi, 25 mai 2023, și nu se abat de la o serie de tradiții și superstiții de care țin cont, pentru a le merge bine pe parcursul anului. Iată care sunt superstițiile și tradițiile mai puțin cunoscute de Înălțarea Domnului.
Slujbele religioase din bisericile ortodoxe ne amintesc mereu de Înălțarea la Ceruri a Mântuitorului, după 40 de zile de la Înviere, eveniment care s-a desfășurat în urmă cu aproximativ 2000 de ani.
Superstiții și tradiții mai puțin cunoscute de Înălțarea Domnului
Tradițiile și obiceiurile din bătrâni spun că vitele sunt bătute cu frunze de leuștean în ziua de Înălțare, pentru a fi grase și sănătoase tot timpul anului.
De asemenea, se spune că fetele trebuie să poarte la brâu frunze de leuștean, pentru a aduce pe lume prunci sănătoși.
Un alt obicei anunță că oamenii trebuie să poarte frunze de nuc și leuștean la brâu, așa cum avea și Mântuitorul când S-a Înălțat.
O altă tradiție ne spune faptul că ce va fi semănat după Înălțare de către agricultori nu va avea roade.
Despre persoanele care mor în preajma sărbătorii Înălțării Domnului se spune că vor ajunge direct în Rai.
În această zi, credincioșii participă la slujbele de la biserică și dau de pomană, pentru sufletele adormiților lor, pască și ouă vopsite.
Persoanele care torc sau cos în ziua de 25 mai vor avea parte de ghinion la tot pasul. Astfel, gospodinelor le este interzis și să spele sau să facă anumite treburi casnice.
Astăzi nu se împrumută nimic din casă sau din gospodărie. Cei care vor oferi bani, chibrituri, sau sare nu ar trebui să mai facă asta, căci pot pierde sporul casei.
Această sărbătoare are o serie de tradiții și superstiții asociate în diferite țări și culturi creștine. Iată câteva dintre ele:
Participarea la slujbe religioase: Tradițional, oamenii merg la biserică în ziua Înălțării pentru a participa la slujbele religioase speciale organizate cu acest prilej. Aceasta este o ocazie de adorare și de reflectare asupra înălțării lui Isus Hristos.
Procesiuni: În unele comunități creștine, se organizează procesiuni în aer liber în ziua Înălțării. Oamenii se adună și pornesc în marș, purtând cruci și icoane, în timp ce cântă imnuri religioase.
Tradiții culinare: În unele țări, există obiceiul de a pregăti anumite mâncăruri speciale în ziua Înălțării Domnului. Acestea pot include plăcinte sau prăjituri cu forme specifice, care simbolizează înălțarea în ceruri.
Rugăciuni și binecuvântări: În unele locuri, oamenii se adună în jurul unei icoane sau a unei reprezentări a lui Isus Hristos în ziua Înălțării pentru a rosti rugăciuni speciale și pentru a primi binecuvântări.
Superstiții: În unele culturi, se crede că în ziua Înălțării cerul este deschis și rugăciunile și dorințele oamenilor ajung mai ușor la Dumnezeu. Se spune că aceasta este o zi favorabilă pentru a face cereri speciale sau pentru a adresa rugăciuni pentru sănătate, protecție sau bunăstare.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.