Folosită fie la prepararea murăturilor care se găsesc în orice casă în preajma iernii, fie la prepararea şuncii, saramura care se găseşte în băltoacele formate pe dealurile de sare din comuna dâmboviţeană Ocniţa este numai bună.
Gospodinele spun că saramura din deal este de 10 ori mai concentrată decât saramura obinuşnuită făcută cu sare şi apă. Un singur bidon de 10 litri de saramură ajunge la un butoi de 100 de litri.
“La varză şi la şuncă este ideală această saramură. Intră un litru de saramură la 10 litri de apă. Şunca îşi ia singură câtă saramură îi trebuie. Se lasă două săptămâni cu saramură, cu usturoi şi cu boia. Este delicioasă. Eu vin aici să iau saramură de vreo 20 ani, de când am aflat de această binefacere a naturii. Murăturile şi varza făcute cu saramura asta nu se înmoaie deloc”, ne-a spus Ion Andrei.
Murăturile rezistă fără probleme 12 luni.
“Le faci acum şi le mănânci la anul fără nicio problemă, ca şi cum le-ai fi făcut ieri. Secretul ei este că este naturală şi foarte concentrată. Vine direct din pământ. Dacă se pune sare, murăturile se înmoaie”, spune Ioana Andrei.
Sare extrasă de pe vremea lui Mihai Viteazul
Sarea extrasă din dealurile pline de sare ajungea odinioarăa până la Constanţa. “Saramura a ieşit mereu la suprafaţă. De vreo 30 de ani o putem folosi. Pe vremuri aici a fost ocnă de sare pe vremea lui Mihai Viteazu. A fost o galerie numită , care traversa tot satul. Acum vreo 10 ani, nişte băieţi au reuşit să intre în galerie acolo şi au ieşit cu multe căruţe cu lemne de acolo, buşteni groşi”, ne-a povestit Călin Gheorghe.
Agricultura este extrem de productivă la baza dealurilor de sare, pentru că umiditatea este mare. “Saramura asta este nemaipomenită şi pentru agricultură. Eu am o parcelă cultivată cu porum chiar la baza dealului de sare şi iese porumbul de un auriu nemaipomenit. Când în altă parte e secetă cumplită, la mine pe tarla e o rouă splendidă, pentru că se alimentează permanent”, mai spune Călin Gheorghe.
Bună şi la reumatism
Un leac băbesc împotriva reumatismului este practicticat şi la Ocniţa, numai că este mult mai eficient, datorită concentraţiei mare de sare. “Eu bag în fiecare an murături numai cu saramură din deal. Cred că toată lumea foloseşte. Are proprietăţi nemaipomenite şi nu doar pentru mâncare. E foarte bună pentru reumatism. O pun într-un vas să se încălzească şi pe urmă pun apa într-o copaie şi stau cu picioarele acolo în copaie. E atât de bună încât îţi ia durerea cu mâna. Şi mai fac baie de saramură tot aşa, când mă doare din nou. La fel, când am gripă e nemaipomenită. A doua zi, după o baie d-asta cu saramură, nu mai am nimic”, ne explică Dumitru Piticu.
Secretele dezvăluite de tanti Maria
De când a avut putere deplină în bucătărie, tanti Maria spune că folosit saramura din deal pentru orice mâncare. “Niciodată nu am făcut murături cu apă şi sare, ci numai cu saramură din deal. Am 67 de ani şi nu ştiu ce e aia apă cu sare. De când eram copil mic folosesc saramura”, spune tanti Mari. Pe lângă saramură sunt recomandate şi alte ingrediente, care dau savoarea unor murături de nota 10. “Pe lângă saramură mai bagă la butoiu o gutuie, un porumb, nişte mirodenii. Bagi o varză roşie sau o sfeclă roşie pentru culoare, mai vânturi din când în când să nu se depună sarea pe fund şi este splendidă. Am uitat de un butoiaş de 5 litri cu murături şi am dat de el peste trei ani. Nu avea nimic. Nici măcar floare deasupra nu făcuse. Murăturile erau foarte bune. Ca să îţi dai seama seama câtă apă trebuie să pui peste saramură, bagi un ou în butoi şi torni apă până se ridică oul”, ne-a dezvăluit tanti Maria.
Comuna Ocniţa este cunoscută încă de pe vremea lui Mihai Viteazul, care îşi odihnea trupele în apropiere, la Mănăstirea Dealu. La acea vreme, localitatea era cunoscută ca Ocna cea Mică de lână Târgovişte. Comuna Ocniţa ar fi putut fi trecută şi pe harta localităţior cu potenţial balnear, pentru că pe lângă zăcămintele de sare există şi cateva izvoare de apă sulfuroasă care ar fi putut fi amenajate, însă, deocamndată, autorităţile se mulţumesc doar să se plângă de lipsa fondurilor.
adevarul.ro