Ați văzut vreodată „fotografii” cu daci? Ei bine, ele există și pot fi văzute de-aproape!
Câteva ore bune m-am plimbat printre ele și le-am privit de la o palmă distanță, minunându-mă de povestea pe care o spun. Povestea poporului nostru, despre care știm prea puțin. Sigur, „fotografiile” de care vorbesc nu sunt tipărite pe hârtie și nici nu sunt puse într-un album, ele sunt cioplite în piatră, fiecare dintre ele cântărește câteva tone, fiind înalte de un metru și jumătate:
Monumentul de la Adamclisi.
Dar ce detalii incredibile! De-aproape, poți distinge până și felul în care erau tunși dacii, le vezi bărbile încâlcite, șireturile opincilor, cutele căciulilor, ițarii strânși pe picior și cămășile lungi și despicate pe-o parte, exact ca ale țăranilor noștri, de mai târziu.
Le vezi căruțele și le poți număra spițele de la roți, poți vedea în detaliu rochiile lungi și încrețite la gât și la mâneci, ale femeilor dace. Îi vezi în acțiune pe bărbați, cum își foloseau armele – sica, falxul, ba chiar și cum își apărau teritoriul, trăgând cu arcul de pe crengile copacilor.
Aceste fotografii gigantice, dăltuite în piatră, de la Adamclisi, se numesc metope. Cum au ajuns ele, din negurile îndepărtatei istorii, până în fața noastră, ca să le putem privi și admira, este o poveste lungă, încâlcită și învăluită încă de mistere ce nu au fost descifrate în totalitate.
Înconjurat de toamna de aur a Dobrogei, am încercat, totuși, să aflu o parte din ele.
Pentru a citi întregul articol, apăsați pe linkul de mai jos:
Adamclisi, certificatul de naștere al poporul român
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.