ȘTIAȚI CĂ… ultimul articol semnat de Eminescu în ziarul „Timpul” a apărut în ziua de 28 iunie 1883? Ziarul a fost datat însă 29 iunie 1883, după obiceiul vremii?
… ultimul articol al lui Eminescu publicat în presă se numea „Se poate pune întrebarea…” și a apărut în ziarul „România liberă” din13 ianuarie 1889? Articolul, care era o analiză severă a contextului politic al momentului, în care liberalii și conservatorii făcuseră o alianță politică (ceva în genul USL-ului de astăzi) într-o formulă de guvernare eterogenă, a avut efectul politic al unui taifun. Furios, liberalul George Gună Vernescu, care se simțea vizat direct, și-a dat demisia, pentru scurt timp, din funcția de ministru al Justiției, pentru că „era tratat într-un mod prea adevărat pentru un organ ministerial”, după cum a comentat presă din acea perioadă.
… Mihai Eminescu este membru al Academiei Române?… A fost ales post-mortem, la 20 octombrie 1948!
… ultima poezie tipărită în timpul vieții a fost „Kamadeva”? Poezia a fost publicată în revista ieșeană „Convorbiri Literare” în data de 1 iulie 1887.
… în buzunarul halatului pe care-l purta în momentul morții, se aflau, scrise de mână, poeziile ,,Viață” și ,,Stele în cer”?
… în timpul vieții EMINESCU a publicat în reviste doar 23 de poezii?
… între anii 1867-1869, Mihai Eminescu a lucrat ca hamal în portul Giurgiu?
…un crater de pe planeta Mercur poartă numele de Mihai Eminescu? Acesta are un diametru de 125 km!
… muză inspiratoare a poeziei „Pe lângă plopii fără soț” a fost Cleopatra Leca Poenaru, de care Eminescu era îndrăgostit? Cleopatra era fiica pictorului Constantin Lecca și verișoara lui Caragiale. Domnișoara avea casa pe stradă Cometă nr 6 (actualmente Căderea Bastiliei), o stradă încadrată de plopi, al căror număr Eminescu a constatat că e fără soț.
… Mihai Eminescu era pasionat de fotbal și înot? Cunoscuții poetului spuneau că îi plăcea să joace fotbal și că avea reale calități pentru jocul cu mingea. Fotbalul l-ar fi deprins de la Aron Pumnul, profesorul său din perioada adolescenței, când era elev la Cernăuți. Poetul era și un excepțional înotător, capabil chiar de mișcări acrobatice și trucuri în apă. Și-a făcut ucenicia de înotător scăldîndu-se în bălțile cu stuf de la Ipotești încă din fragedă copilărie.
… Eminescu a vrut să se călugărească? Pe 23 iunie 1883, când poetul era „stricat cu toată lumea”, știind că nu mai e cale de salvare pentru el și când Maiorescu proiecta o viitoare „internare” la sanatoriu, Eminescu i-a cerut acestuia să-i înlesnească intrarea la o mănăstire din București și să fie acceptat în rândurile călugărilor.
… salutul preferat al lui Eminescu era „Trăiască nația!”? Poetul era cunoscut că fiind un patriot adevărat. Acest salut al său stârnea, de obicei, simpatia. Prietenii, când îl zăreau, obișnuiau să i-o ia înainte și îi spuneau ei «Trăiască nația!». El răspundea atunci, cu promptudine: «Sus cu dânsa!».
… diagnosticul de sifilis atribuit lui Eminescu nu figurează în niciun document medical al poetului?
Intoxicarea spațiului public și a întregii istorii a literaturii române cu această știre falsă îi aparține lui Titu Maiorescu.
[ays_quiz id=’3′]
One thought on “Lucruri mai puțin știute despre Eminescu”
Comments are closed.