Legendele și blestemele lacului Beliș-Fântânele
4.2 (5)

De treci pădurile de brazi, colo sus de comuna Horea, prin Pasul Ursoaia sau de urci din Gilău spre Beliș, se afla lacul de acumulare Beliș-Fântanele.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Cu aproximativ jumătate de veac în urmă, comuniștii au inundat comuna care se afla pe malul Someșului Cald, pentru a construi aici o hidrocentrală. Casele din Milioan, Pleș, Dădești, Bolojești sau Giurcuța de Jos au fost rase de pe fața pământului și ridicate ceva mai la deal.

Nu doar vii au luat calea strămutării ci chiar și morții au fost scoși, unul cate unul din morminte și mutați. Doar biserica veche din piatră a rămas în picioare, semeață de sub apele reci de munte, pline de mistere.

Legendele și blestemele lacului Beliș-Fântânele

Bătrânii locului spun că lacul este blestemat pentru că morții nu ar fi trebuit să fie scoși din locul de unde își făceau somnul de veci. Se mai spune că nu toate mormintele au fost strămutate, iar cei care au rămas în vale, azi pe fundul lacului, nu se pot odihni în liniște pentru că acum se afla sub ape.

Zeci de oameni s-au înecat în ultimii ani în lac, îmbogățind legendele lacului. Scafandrii care au încercat să recupereze cadavrele îngrozindu-se de ce au văzut i-au sfătuit pe localnici să stea departe de apă, pentru că „acolo sunt pești uriași, monștri”.

Descoperă România :   Legende urbane ale Bucureștiului

Prin urmare, vizitați lacul pentru că este extraordinar de frumos dar evitați să înotați în el sau să-l traversați.

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 5 Average: 4.2]
(Visited 1.444 times, 1 visits today)
Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.


google-site-verification=IWS3tNJV78tBL62v1gt7emyE_mMSARmp51R8V0JQ79g