Legendara reşedinţă a familiei Bolyai din satul Buia a rămas astăzi doar o ruină, însă legendele păstrate peste timp vorbesc şi astăzi despre turnul cu coase, teiul de spânzurătoare sau bijuteriile ascunse în jurul castelului de însuşi Mihai Viteazul.
Prima atestare a castelului datează din 1324, iar în perioada de înflorire avea 12 camere, o curte splendidă cu mese din pietre rotunde, cu brazi de jur-împrejur, o alee străjuită de castani şi o pivniţă ”de gheaţă” în care petrecea nobilimea. Peisajul era întregit de o biserică, cu fresce pictate de pereţi.
După bătălia de la Şelimbăr, din 1599, Sigismund Bathory îi donează castelul lui Mihai Viteazul, iar legendele povestesc că, după bătălii, domnitorul ar fi lăsat-o aici, timp de două săptămâni, pe doamna Stanca. Tot legendele spun că, după aceeaşi luptă, voievodul ar fi venit aici cu bijuterii puse într-o piele de bivol, pe care le-ar fi îngropat în jurul castelului.
Turnul cu coase şi teiul de spânzurătoare
De ruinele de acum, pe vremuri splendidă reşedinţă nobiliară, se leagă încă numeroase legende. Bătrânii satului povestesc că, odinioară, exista aici un turn de execuţie dotat cu coase precum şi o cameră de plângere lângă turn. Iobagii care nu se supuneau moşierului erau executaţi, iar cel care urma să fie executat trebuia să-şi spună păcatele în camera de plângere, apoi era aruncat între coase. La intrare, în partea stângă, era un tei, unde erau spânzuraţi iobagii care nu se supuneau.
Tot legenda mai spune că în zidul castelului erau zidite călugăriţe care ieşeau doar noaptea şi cântau, dar şi că edificiul era legat printr-un tunel de satul Mighindoala, aflat în apropiere.
Dispensar şi magazie
În 1920 a ajuns în proprietatea statului român, iar până în 1978 aici a funcţionat un dispensar, pentru care au fost modificate şi amenajate două dintre camere. După ce a dispărut dispensarul nu s-a mai ocupat nimeni şi a fost abandonat, în timpul colectivului fiind folosit ca şi magazine
Castelul a ajuns o ruină însă, din când în când, îi mai trec pragul turişti. Printre ei, povestesc bătrânii satului, mai sunt şi acum persoane care vin şi caută bijuteriile ascunse ale lui Mihai Viteazul.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.