Diversiunile criminale create de gruparea Iliescu în decembrie 1989
0 (0)

Dupa executarea sotilor Ceausescu in ziua de 25 decembrie 1989, dupa toate diversiunile in care se amesteca Securitatea si grupari din Armata, focurile se aud tot mai sporadic. Diversiunile provoaca confuzie in randurile populatiei. TVR era centrul de comanda al diversiunii. Noua putere avea nevoie de confuzie pentru ca transferul de putere sa se produca fara ca revolutionarii sa strice jocurile puterii.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Ion Iliescu, Silviu Brucan, Dumitru Mazilu, generalii Militaru si Stanculescu, Gusa, Iulian Vlad, fiecare in parte isi are rolul sau. Cartierul general e stabilit la CC al PCR inca din 22 decembrie 1989, cand sotii Ceausescu au fugit cu elicopterul prezidential de pe acoperisul cladirii.

Ion Iliescu a fost mai intai la TVR unde, alaturi de actorul Ion Caramitru si de poetul Mircea Dinescu, s-a aratat prima data la fata. Apoi, cartierul puterii se muta la CC. De TVR este nevoie in continuare pentru a mentine starea de tensiune infernala in randurile populatiei, dar si in structuri, fie ale Securitatii, fie ale Armatei. Fiecare trebuia sa isi aleaga o tabara. Nimeni nu avea incredere in nimeni.

Diversiunile criminale create de gruparea Iliescu în decembrie 1989
Iliescu și Brucan. Doi comuniști convinși care au ținut România în zona gri a civilizației.

Macelul de la Otopeni care se soldeaza cu 39 de morti, atacarea unui autocar al TAROM, uciderea sefului Statului Major al Unitatii Speciale de Lupta Antiterorista, Gheorghe Trosca, si a sapte ofiteri si subofiteri, intr-un schimb de focuri cu militari care aparau sediul MApN.

Centrele de putere. Iliescu era in toate

Sunt deja trei centre de putere. TVR nu este doar goarna diversiunii, ci si locul unde se perindau si transmiteau in direct mesaje si dezinformari toti cei care faceau parte din structurile puterii care cautau sa se reorganizeze.

In vreme ce Petre Roman va citi de la balconul CC al PCR “Declaratia in trei puncte a Frontului Unitatii Poporului”, la TVR, unde deja sunt Mircea Dinescu si Ion Caramitru, va apare si Ion Iliescu. La sediul CC va ajunge mai apoi si Iliescu, acolo unde se aduna toata floarea PCR, de la Ilie Verdet pana la Silviu Brucan, sau Barladeanu.

Un alt centru de putere va fi la Ministerul Apararii, unde se afla generalul Victor Stanculescu. Iliescu se va reintoarce la TVR, va lua legatura cu Stanculescu, iar la orele 23.00, va anunta constituirea Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Operatiunea se preluare a puterii reusise. Cuiburile “teroriste” sunt anihilate de fortele Securitatii, de trupe USLA.

Descoperă România :   Principiile medicinii naturiste geto-dacice

Diversiunile criminale create de gruparea Iliescu în decembrie 1989

CFSN, “se actioneaza unitar impotriva teroristilor”

Pe 23 decembrie, in jurul orelor 17.00, prima informare din partea Consiliul Frontului Salvarii Nationale, citit direct de Ion Iliescu, vorbeste despre ”actiunile coordonate de lupta impotriva teroristilor, soldate cu victime in randul militarilor”.

Iliescu declara ca ”toate unitatile militare si marea majoritate a unitatilor de militie si de interne actioneaza unitar impotriva teroristilor”. Nici pana in prezent, la 31 de ani, nimeni nu este raspunzator pentru uciderea militarilor in termen de la U.M. 0865, la aeroportul Otopeni.

“Armata si-a facut datoria”

Comunicatul din 24 decembrie al CFSN se adreseaza poporului, iar despre Armata, in comunicatul oficial, se spune ca si-a “facut datoria”. ”Armata si-a facut datoria, ca si o mare parte din lucratorii Ministerului de Interne. Revolutia a invins”.

Se anunta incetarea focurilor si declararea ilegala a actelor de vandalism si razbunare personala. Se anunta si ca unitatile Ministerului de Interne se vor integra MApN. Colinde la TVR dupa o absenta de 40 de ani. In toate intersectiile, guri de metrou, in Bucuresti sau in tara, cetateni si echipe de militari asigura ordinea. Sporadic, focuri de arma, iar aparate de zbor militare efectueaza zboruri de supraveghere asupra Capitalei

Petre Roman, prim-ministrul Romaniei

Pe 26 decembrie 1989, prin decret al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Petre Roman este numit in functia de prim-ministru al Romaniei. Departamentul Securitatii Statului si alte organe din subordinea Ministerului de Interne sunt trecute in componenta MApN.

Abrogarea unor legi si decrete, precum cel de intreruperea sarcinii

Pe 26 decembrie, in calitatea sa de presedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, Ion Iliescu emite un decret prin care sunt abrogate legi, decrete, acte normative ale vechiului regim, intre care: toate decretele prin care se acordau titluri si ordine ale Romaniei lui Nicolae si Elenei Ceausescu; Legea privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului Apararii; Legea privind sistematizarea teritoriului si localitatilor urbane si rurale; decretul ce reglementa intreruperea cursului sarcinii; decretul pentru stabilirea situatiei de drept a fostei Biserici Greco-Catolice si altele.

Tribunale Militare Extraordinare, pentru judecata rapida si executare a teroristilor si a lui Ceausescu

De asemenea, sunt instituite Tribunale Militare Extraordinare, in procedura de urgenta si executare a cazurilor de terorism. Era necesara infiintarea acestor tribunale pentru judecarea rapida si executarea, conform planului, a cuplului dictatorial Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu.

Descoperă România :   Misterioase descoperiri în România

Procesul a fost pus la cale de Stanculescu si Voican Voiculescu, care l-au convins si pe Ion Iliescu ca sotii Ceausescu trebuiau executati. In vreme ce generalul Iulian Vlad, seful Securitatii, juca la mai multe capete, incercand, prin diversiuni, sa isi mentina controlul asupra Securitatii, a depozitelor de arme, dar si accesul la dosare pentru santaj si amenintare. Diversiunile si atacurile comando erau necesare pentru cazul in care Ceausescu ar fi revenit la putere.

 

CFSN, prima plenara, Iliescu numit presedinte

Pe 27 decembrie, are loc prima plenara a Consiliului Frontului Salvarii Nationale. Este adoptat decretul-lege privind constituirea, organizarea si functionarea CFSN si a consiliilor sale teritoriale. Este ales Biroul Executiv al CFSN: Ion Iliescu – presedinte, Dumitru Mazilu – prim-vicepresedinte, Cazimir Ionescu si Kiraly Karoly – vicepresedinti.

Adunarea Generala Extraordinara a Academiei Romane decide anularea hotararilor prin care se acordasera titluri academice lui Nicolae si Elenei Ceausescu. Sunt infiintate, pe 28 decembrie 1989, printr-o serie de decrete, ministerele Economiei Nationale, Agriculturii si Industriei Alimentare, Apelor, Padurilor si Mediului Inconjurator, Culturii, Industriei Chimice si Petrochimice, Energiei Electrice. Se infiinteaza Partidul National Taranesc Crestin Democrat prin fuziunea Partidului National-Taranesc cu Partidul Crestin National Taranesc (creat la 22 decembrie 1989).

Desfiintarea Securitatii Statului

Printr-un decret al CFSN, emis pe 29 decembrie 1989, se desfiinteaza Departamentului Securitatii Statului, iar printr-un alt un decret-lege se hotareste urmarirea, judecarea si pedepsirea unor infractiuni, precum si majorarea pedepselor pentru acte de vandalism, distrugeri, furturi, talharie si violenta. Trupurile lui Nicolae si Elena Ceausescu, dupa executare, au fost transportate cu elicopterul de la Targoviste la Bucuresti, parasite cateva ore bune pe gazonul stadionului Ghencea, depuse apoi la morga Spitalului Militar Central pana pe 30 decembrie cand au fost inmormantate, in secret, la Cimitirul Ghencea Civil din Bucuresti.

Abolirea pedepsei cu moartea

Cu prilejul discursului de Anul Nou, pe 31 decembrie 1989, Ion Iliescu anunta abolirea pedepsei cu moartea pe teritoriul Romaniei, sistarea exporturilor de produse alimentare, importarea unor bunuri de consum, sistarea unor lucrari publice costisitoare, precum Canalul Dunare-Bucuresti, sistemul hidrotehnic Dunare-Jiu-Arges, zona libera din portul Constanta, centrala termoelectrica Anina sau Casa Poporului.

Descoperă România :   Dacii care au ajuns pe tronul Imperiului Roman

 

Prima sedinta a Guvernului provizoriu, Petre Roman prim-ministru

De asemenea, este adoptat un decret-lege privind repatrierea cetatenilor romani si a fostilor cetateni romani, dar si un decret-lege privind constituirea, organizarea si functionarea Guvernului Romaniei. Are loc prima sedinta a Guvernului provizoriu, condus de Petre Roman.

Duminica Orbului – Iliescu ales cu 85% din voturi, pe 20 mai 1990

In acelasi an, in primavara, vor avea loc primele alegeri libere, cunoscute si ca alegerile din “Duminica Orbului” – 20 mai 1990, atunci cand Ion Iliescu, candidatul FSN, va obtine 85% din totalul voturilor exprimate. Contracandidatii lui Iliescu au fost reprezentanti ai partidelor istorice, PNL, reprezentat de Radu Campeanu, si PNTCD, Ion Ratiu. FSN va obtine doua treimi din locurile din Parlament. Petre Roman va fi desemnat prim-ministru.

Diversiunile criminale create de gruparea Iliescu în decembrie 1989

Piata Universitatii si mineriadele

Incep manifestatiile anti-comuniste in Piata Universitatii inca din aprilie 1990. Rezultatul alegerilor din 20 mai va produce o mare nemultumire alimentand “fenomenul Piata Universitatii”.

Societatea civila realizeaza ca de fapt Ion Iliescu si echipa lui erau de fapt acelasi structuri ale fostului regim, perpetuand de fapt puterea securisto-comunista. Sosirea minerilor din Valea Jiului si dispersarea “golanilor” din Piata Unviersitatii in 13 – 15 iunie, dezinformarile, manipularile si violenta pana la crima – noua putere instalata se impunea cu forta. Institutile de forta fusesera folosite, la fel ca in timpul Revolutiei, impotriva propriilor cetateni.

 

Minerii au fost astfel folositi, impreuna cu autoritatile de forta, sa atace sediile partidelor si casele liderilor opozitiei. Venirea minerilor a fost o actiune concertata a ministerelor Afacerilor Interne si Transporturilor. Guvernul Roman va demisiona in septembrie 1991, atunci cand minerii s-au intors la Bucuresti pentru a cere salarii mai mari si imbunatatirea conditiilor de munca. In fruntea noului guvern a fost numit Theodor Stolojan.

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
(Visited 670 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .