Comorile lui Decebal au fost îngropate sub lacul de acumulare
4.4 (9)

Lacul de acumulare Subcetate , înființat în anii ’90 pe Râul Strei, în Hunedoara, a acoperit cu apele sale lunca despre care se crede că ar fi fost locul unde a fost descoperită comoara lui Decebal.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

La sfârșitul anilor ’80, Hunedoara se afla în topul județelor din România la producția de energie electrică. Marile centrale electrice ale Hunedoarei aveau, în 1989, o putere instalată de peste 2.000 de MW, cea mai mare parte fiind asigurată prin folosirea cărbunelui de la minele din Valea Jiul, în termocentralele Mintia (Deva) și Paroșeni (Vulcan).

Mai multe hidrocentrale au fost construite în anii ’70 și ’80 pe valea Râului Mare, cea mai mare dintre ele fiind în Retezat, la Gura Apelor, cu o putere instalată de peste 330 MW.

Însă regimul Ceaușescu anunța un nou proiect hidroenergetic, care viza transformarea completă a cursului inferior al Râului Strei, pe o distanță de circa 30 de kilometri, între Hațeg și Simeria Veche, unde Streiul se varsă în râul Mureș.

Investiția în Acumularea hidroenergetică Strei a fost aprobată printr-un decret (numărul 40) din 1989 și viza construcția a șapte hidrocentrale la Subcetate, Plopi, Bretea, Strei, Călan, Băcia și Simeria, cu patru lacuri de acumulare și o putere instalată totală de 84 MW.

Aici ar fi fost găsită Comoara lui Decebal

Comorile lui Decebal au fost îngropate sub lacul de acumulare
Lucrările au început la Subcetate, în apropiere de Hațeg. Aici, la poalele dealului legendar Orlea, unde unii cercetători au indicat locul unei importante așezări dacice, posibil chiar Sarmizegetusa, se unesc râurile Strei – care coboară din munții Șureanu, cu Râul Mare și râul Sibișel – cu obârșiile în Retezat, și cu râul Galbina care izvorăște de la poalele Munților Poiana Ruscă.

Descoperă România :   Pe 25 martie 101 Traian atacă Dacia

Lunca satului Subcetate, scăldată de apele Streiului care în trecut forma aici mai multe insule a fost acoperită de ape, iar un dig de 3,5 kilometri de beton avea să cuprindă noul lac de acumulare de la Subcetate – cu un volum de peste șase milioane de metri cubi.

Locul unde a fost realizată amenajarea hidroenergetică are o istorie deosebită. Aici, sub Dealul Orlea, ar fi fost descoperită comoara lui Decebal, din apele Streiului, amintită de cărturarul Gheorghe Șincai.

„În numitul râul Sargeţiei, pre care romanii îl cheamă Streiu, s-au aflat prin întâmplare acestea: mergea nişte pescari români cu şeicile din Mureşu în Streiu şi, legându-şi luntrile cu un trunchiu, au zărit că sclipeşte ceva. Vrând să scoată din apă aceea ce stricase prin rădăcinile lemnului şi cercând mai de adinsul, au aflat şi mai mulţi galbeni, mai cu seamă de ai lui Lisimahu, craiul Traciei, cu inscripţie grecească. Cum am înţeles din oameni vrednici de credinţă, la 400.000 de galbeni şi mulţi sloi (n.red. piese) de aur au aflat”, arăta cărturarul Gheorghe Șincai, la mijlocul secolului al XVI-lea.

Alți autori susțineau că și în timpul lucrărilor la calea ferată Simeria – Petroșani, în jurul anului 1870, ar fi fost descoperite și alte comori în aceeași zonă.

Lacul de acumulare și căile ferate ale nodului de cale ferată Subcetate au acoperit rămășițele edificiilor antice de sub Dealul Orlea menționate de unii autori.

Descoperă România :   Odiseea lui Totu, un Robin Hood de Apuseni

Lacul de acumulare Subcetate, delta de pe Strei

Lucrările la hidrocentrala din Subcetate, prima dintre cele șapte plănuite pe râul Strei , au fost finalizate în anul 2003.

Centrala a fost echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 Gwh, iar amenajarea sa mai cuprinde un lacul de acumulare devenit cu timpul un habitat pentru nenumărate specii de păsări sălbatice.

„Prima acumulare din amenajarea râului Strei este amplasată la cinci kilometri aval de orașul Hațeg, în albia majoră a răului Strei în dreptul localităților Subcetate și Bucium. Volumul de apă al lacului este de 6,07 milioane metri cubi, din care 5,95 milioane metri cubi este volum util. Digurile perimetrale și în frontul de retenție au o lungime totală de 3.400 metri, cu o înălțime de max 13,5 metri. Centrala în frontul de retenție este de tip centrală-baraj echipată cu două turbine Kaplan și începând cu ea, debitul instalat crește la 100 mc/s ca și pentru toate amenajările din aval. Canalul de fugă, paralel cu albia naturală, se transformă în canal de aducțiune pentru CHE Plopi. Albia naturală preia debitele deversate de baraj și le va transferă în lacul de acumulare de la Bretea”, informa Hidroconstrucția, proiectantul lucrărilor.

În ultimii ani, lacul de acumulare Subcetate a devenit un loc preferat de iubitorii de natură, care l-au numit „delta de pe Strei”. În luciul apei se oglindesc vârfurile înzăepezite ale masivului Retezat, iar liniştea locului este tulburată adesea de cântecul unor păsări rare. Priveliştile îi atrag pe amatorii de fotografii, iar pescarii au găsit şi ei locuri ideale pentru a-şi petrece dimineţile.

Descoperă România :   Mocănița Hunedoara - Ghelari, în Ținutul Pădurenilor

Trei hidrocentrale din șapte, construite pe râul Strei

Lucrările la Amenajarea hidroenergetică Strei (video) s-au derulat cu întârziere, cauzate de modul în care au fost alocate resursele pentru investiția plănuită în regimul Ceaușescu. În 2013 a fost inaugurată centrala de la Plopi, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 Gwh.

 

În 2019, Hidroelectrica a recepţionat centrala de la Bretea Streiului, finalizată în 2017 și dotată cu două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare, care aduc în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 Gwh/an.

Lucrările la celelalte patru centrale cuprinse în proiectul inițial Amenajarea hidroenergetică Strei nu au mai continuat.

Renunțarea la cele patru hidrocentrale și la acumulării lor a făcut ca ultimii 15 kilometri ai cursului inferior al Streiului, în aval de zona Călanului, să își păstreze înfățișarea „sălbatică”, cu priveliști puţin afectate de intervenţia omului.

Click to rate this post!
[Total: 9 Average: 4.4]
Comentariul tău
(Visited 6.627 times, 1 visits today)


google-site-verification=IWS3tNJV78tBL62v1gt7emyE_mMSARmp51R8V0JQ79g