Cine erau Pogonicii din Oltenia
5 (3)

Termenul de „pogonici“ s-a pierdut ca urmare a dispariţiei îndeletnicirii de îngrijitor al pogoanelor de pământ, dar şi a unor noi sensuri pe care le-a căpătat acest cuvânt.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

Pogonici erau în Oltenia ţăranii care aveau grijă de boii care erau folosite la aratul câmpurilor, a pogoanelor de pământ. Pe vremea aceea, plugurile erau din lemn şi erau trase de multe animale. „După reforma agrară iniţiată de primul domn al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza (august 1864), câteva sute de mii de familii de ţărani au fost împroprietărite cu pământ. În această situaţie s-au aflat şi mai multe familii de ţărani din judeţul Gorj.

După ce au intrat în posesia loturilor de pământ, ţăranii gorjeni au trecut la cultivarea acestora. Una dintre sursele istorice consultate de noi ne dezvăluie că, în a doua jumătate a sec. al XIX-lea, «plugul era din lemn (…) afară de fierul cel lat şi cel lung, chiar şi cormanul / răsturnătoarea era tot din lemn».

Nu existau şuruburi de prindere, în locul acestora fiind folosite pene care erau îndesate cu ajutorul unei barde“, relatează istoricul gorjean Gabriel Sarcină.

Cine erau Pogonicii din oltenia

Ce primeau în schimb pogonicii

În aceste condiţii, pentru arătură erau folosite chiar şi 12 boi, rolul lor fiind foarte important. Din acest motiv, cei care se ocupau de îngrijirea animalelor erau denumiţi pogonici:

Descoperă România :   Tradiții și obiceiuri din Oltenia

„Pentru o arătură de calitate, erau înjugaţi la plug între 8-10 şi chiar 12 boi (!), fapt aproape incredibil pentru vremurile noastre. De aceea, în jurul unui plug se grupau 6-7 oameni. Doi dintre aceştia erau numiţi «pogonici» (aveau în stăpânire 2-3 pogoane de pământ, de aici şi denumirea). Ei nu deţineau vite de plug, dar aveau în pază şi îngrijire toţii boii unui plug de arat. Fie vreme frumoasă ori ploaie, fie sărbătoare sau nu, pogonicii mergeau cu boii la păscut în toată perioada aratului (26 martie – 20 mai). În schimbul acestui serviciu li se ara şi lor cele 2-3 pogoane de pământ pe care le deţineau“, mai arată istoricul Gabriel Sarcină.

După cel de-Al Doilea Război Mondial şi instalarea regimului comunist, a apărut revista „Arici Pogonici“, care a fost destinată copiilor preşcolari şi de curs primar, cu caracter de album ilustrat, cu benzi desenate în culori.

adevarul.ro

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]
(Visited 6.213 times, 1 visits today)

Click pe X pentru a inchide .