Povestea celui mai faimos criminal în serie din Serbia a fost redescoperită de un profesor scriitor din Banatul sârbesc, făcând vâlvă în presa de peste hotare. Este vorba despre vrăjitoarea româncă Anuica, condamnată la închisoare, la începutul secolului XX, pentru crime în serie, prin otrăvire, numărul morţilor neputând fi, însă, stabilit niciodată cu exactitate.
La începutul lunii august, presa din Banatul sârbesc, preluată, apoi, de întreaga mass-media din ţarta vecină, a fost invadată de un subiect aparte. S-a readus în lumea reflectoarelor cel mai mare criminal în serie din Serbia, de la începutul secolului XX. Chiar şi postul public de televiziune RTS a realizat un reportaj pe această temă.
Este vorba despre o femeie de origine română, cunoscută în acele vremuri ca Baba Anuica din Piştone, care s-a născut în localitatea Vladimirovac (denumită, în trecut, Petrovasâla), aflată la jumătatea distanţei dintre Vârşeţ şi Belgrad, la circa 115 kilometri de Timişoara, capitala Banatului românesc. Cândva, această poveste a fost tratată cu mare atenţie de presa de la începutul anilor 1900. Subiectul a fost readus, însă, în actualitate de scriitorul şi profesorul Simon A. Darmati, care a publicat cartea „Baba Anuica, văjitoarea din Petrovasâla”.
Baba Anuica este prezentată ca o vrăjitoare renumită în tot sudul Banatului. Era cunoscută pentru otrăvurile pe care, maestuos, le prepara. În cele mai multe cazuri, le folosea în scopuri deloc nobile. Se spune că, prin vrăjile şi „tratamentele” ei, Baba Anuica se specializase în a scuti bărbaţii de la obligaţiile militare, pentru seducţii sau pentru lichidarea persoanelor nedorite din viaţa altora.
Le venea de hac cu planta demonică
Cazul Babei Anuica a fost preluat şi de site-ul în limba română decenei.com, despre care aflăm că „are la bază informarea corectă despre românii din Serbia, despre istoria, cultura şi viaţa lor de zi cu zi”.
La rândul său, portalul a citat un articol prezentat de televiziunea Prva Srpska. „Nu s-a stabilit nici până în prezent câţi oameni au murit sau câţi au fost mutilaţi de otrava Babei Anuica, care folosea la bază planta «demonică», ciumăfaia sau iarba dracului, combinată cu otravă de şoareci, arsenic şi mercur. Cu cât problema ce trebuia rezolvată era mai mare, cu atât concentraţia de otravă în apă era mai tare. Anuica deţinea reţeta secretă pentru o moarte rapidă şi sigură”, scrie decenei.com.
Ciumăfaia este folosită, de mii de ani, în cultura americană, ca plantă medicinală, dar, pe timpuri, era folosită şi ca stupefiant de către preoţii Zuni din America de Nord, la slujbele religioase, cu scopul de a putea lua contactul cu zeii sau pentru identificarea hoţilor. Planta a fost adusă, apoi, în Europa, ca să servească la prepararea alifiilor pentru vrăjitoare, dar şi pentru a fi folosită ca afrodisiac.
Conform informaţiilor oferite de profesorul Simon A. Darmati, autorul cărţii despre Anuica, românca din Piştone, care a îngrozit Banatul sârbesc prin crimele sale, s-a născut în 1837, însă data decesului nu este cunsocută cu exactitate.
„Baba Anuica, de origine româncă, s-a născut ca Ana Draxin. Tatăl ei era Pavel, iar mama se numea Marta. Familia ei s-a adăpostit la Petrovasâla, localitate mixtă, locuită atât de români, cât şi de sârbi”, mai scrie sursa citată.
Tratament-eşuat la mănăstire
Anuica di Piştone a fost arestată, în anul 1928, pentru crimele sale. În timpul judecăţii, a mărturisit la tribunal că tatăl ei avea dorinţa ca ea să termine şcoli înalte, dorinţă care, însă, nu s-a realizat, se pare că din motive medicale. Încă din primele nopţi petrecute în internatul pentru fete, Anuica a început să umble în somn, femeia suferind de somnambulism, motiv pentru care a fost dusă la tratament într-o mănăstire.
„Tratamentul nu a ajutat-o, astfel că boala Anuicăi s-a agravat şi mai mult. Ea nu putea nici să meargă, nici să stea prea mult într-un loc. Mulţi au venit să o vadă, atunci, la mănăstire, iar majoritatea au căzut de acord că, într-un viitor, fetiţa va deveni vrăjitoare, ceea ce s-a şi întâmplat. După ce s-a căsătorit, această boală a dispărut. Anuica a fost căsătorită cu Iozef Bia, român şi el, cu care a avut un fiu, Ştefan”, mai citează decenei.com informaţii din cartea „Baba Anuica, văjitoarea din Petrovasâla”.
După căsătorie, timp de 50 de ani, ocupaţia principală a Anuicăi era vrăjitoria. În 1878, s-a răspândit în tot Banatul (pe atunci aparţinând monarhiei austro-ungare) vestea că femeia putea rezolva toate problemele „cu ajutorul necuratului”. Românca avea şi diverşi ucenici, care mergeau prin satele din Banat şi căutau familii cu probleme, de unde puteau să recruteze clienţi pentru Anuica din Piştone, care le promitea că-I vindecă de orice.
A „comunicat” cu diavolul
Baba Anuica era diabolică, mai arată sursele vremii. Aceluia căruia îi era destinată „apa morţii”, vrăjitoarea îi prezicea cu exactitate ziua morţii. „Pe baza datelor furnizate de la client, indiferent cât era problema de gravă, «vrăjea» apa, adică punea în ea concentraţia necesară de otravă. Pentru a-şi impresiona clientul, era şi foarte teatrală, mormăia diverse cuvinte necunoscute într-o cameră întunecată, prin fum de tămâie. Apoi, arunca cenuşă şi busuioc prin cameră şi spunea căă prepară «apa miraculoasă».
Se mai ştie despre ea că a «comunicat» chiar cu diavolul, cu ajutorul unui clopot”, mai aflăm din reportajul celor de la televiziunea Prva Srpska.
Începutul sfârşitului pentru vrăjitoare
Practicile Anuicăi di Piştone au ajuns la „urechile” autorăţilor din acele timpuri, odată cu moartea unei persoane foarte bogate din localitatea Ilandza, Gaia Prokin. Atunci, una dintre colaboratoarele babei, Ljubinka Milankov, a fost reţinută. După exhumarea cadavrului şi realizarea autopsiei s-a constat că Gaia Prokin fusese otrăvit de Anuica, prin „tratamentele” ei.
„Această descoperire a dus, în lanţ, şi la verificarea altor cadaver. S-au găsit particule otrăvitoare de arsenic, mercur şi iarba dracului. O colaboratoare a babei, care nu îşi primise plata la timp, a mărturisit, în faţa oamenilor legii, tot ce ştia despre practicile necurate şi crimele săvârşite de Anuica”.
Baba vrăjitoare a fost arestată în 1929 (când Banatul de Sud a trecut în componenţa Regatului Sârb după primul Război Mondial – n.r.), iar după procesul care a durat aproape un an, a fost condamnată de Tribunalul din Panceva la 15 ani de închisoare şi întemniţată la penitenciarul din Pozarevac.
Conform profesorului Simon A. Darmati, autorul cărţii despre criminal în serie, Anuica di Pistone a profitat de începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi fost eliberată din închisoare de către soldaţii. S-a reîntors la Petrovasâla, unde se prepusune că a murit la vârsta de 104 ani.
În 1945, imediat după moartea babei, toţi colaboratorii ei au fost executaţi de autorităţile din Serbia.
Proprietară de restaurant
Baba Anuica a fost şi proprietara celui mai renumit restaurant din sudul Banatului. Casa în care a locuit, dar şi locul unde a funcţionat restaurantul există şi astăzi la Vladimirovăţ, imobilele fiind vizitate de reporterii televiunii care au realizat, recent, reportajul despre românca criminală.
În 1910, localitatea avea 5.927 de persoane, dintre care 5507, adică marea majoritate, erau români. După recensământul din 2011, la Vladimirovăţ trăiau 3.868 de oameni, mai bine de o treime fiind români.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.