Imaginea externa extrem de buna, mai ales in tarile occidentale, de care a beneficiat dictatorul roman, Nicolae Ceausescu, in primii 10 – 12 ani a fost se pare si opera masoneriei. Propaganda Due (P2), celebra loja masonica italiana a fost principalul motor al promovarii imaginii occidentale a lui Ceausescu, care a fost introdus in masonerie de sfetnicul sau din aceea perioada, Ioan Mihai Pacepa.
Personajul-cheie in ecuatia Ceausescu – masonerie a fost omul de afaceri italian Licio Gelli.
Generalul Nicolae Plesita afirma, intr-un interviu acordat revistei “Lumea magazin”, ca Securitatea cunostea faptul ca Gelli era mason si ca avea stranse legaturi cu Mafia. Gelli a fost bagat la noi de masonerie, dar era si mafiot. Idiotii nostri au fost imbroboditi de Gelli, care a patruns la Ceausescu si noi nu l-am prevenit. Cu Gelli s-au facut de toate. Doicaru si Pacepa au colaborat cu el. De cand erau si consilieri prezidentiali, Pacepa si Doicaru se spurcasera la actiuni de anvergura si ii serveau pe tava lui Ceausescu tot felul de personalitati. Pacepa a avut rolul principal in aducerea lui Gelli, spune Plesita.
In tinerete, Licio Gelli a fost un sustinator al regimului Musollini, care a emigrat la sfarsitul razboiului in Argentina, informatie folosita mai tarziu de KGB, care l-a racolat prin santaj. Despre Gelli se banuieste ca a fost in spatele unei actiuni de anvergura a serviciilor secrete ale Republicii de la Salo prin care Banca Nationala a Iugoslaviei a fost delapidata de 60 tone lingouri de aur si 20 de tone monede antice din aur. Avand o avere deosebita, in Argentina Gelli a devenit un apropiat al presedintelui Juan Peron. Revenit in 1955 in Italia, Gelli investeste in domeniul textilelor si stabileste relatii inalte in Italia, unde politicieni, editori, bancheri, inalte fete bisericesti ii vor deveni colaboratori apropiati.
Gelli si P2 i-au oferit lui Nicolae Ceausescu cheia catre deschiderea usilor marilor cancelarii europene. Conform unor surse neoficiale, din P2 faceau parte peste o mie de personalitati din lumea politica si financiara. In interviul citat mai sus, Plesita a evitat sa afirme direct daca Ceausescu a fost mason, declarand doar ca:Indirect, masoneria l-a imbrobodit mult pe Ceausescu prin Propaganda Due. Fostul general de Securitate a precizat ca Gelli era folosit de Ceausescu in comertul cu arme, italianul avand nenumarate cunostinte interesate de armamentul romanesc si cel sovietic produs de Romtehnica.
Potrivit istoricului francez Yves Stavrides, autorul lucrarii Francs – macons: la conquet de la Esta (Francmasonii: Cucerirea estului), Nicolae Ceausescu a fost initiat inca din 1966, devenind apoi unul dintre pionii cei mai importanti ai operatiunilor lui P2 pe plan international. Apartenenta lui Nicolae Ceausescu la P2 este sustinuta si de Pierre Carpit, care, in cartea sa caso Gelli, aparuta la o editura din Bologna, afirma ca dictatorul roman a fost unul din liderii lojii P2. Ceausescu urma sa fie implicat in mai multe proiecte, iar pentru acest lucru P2 a lucrat intens la conferirea unei imagini externe de lider important, capabil sa medieze negocierile dintre marile blocuri militare. De asemenea, pe banii Romaniei, Ceausescu avea sa ajute si la revenirea la conducerea Argentinei a lui Juan Peron, un important membru al P2, prieten apropiat al lui Licio Gelli.
Din nefericire pentru Ceausescu rolul jucat prin intermediul P2 a avut consecinte si mai mari. Nicolae Plesita considera ca inlaturarea dictatorului roman din fruntea statului a fost coordonata in parte de masonerie. N-a existat si nu va exista nimic in lume fara implicarea masoneriei. Masoneria actioneaza insa conjunctural. Exista o mare similitudine intre serviciile speciale si masonerie, aprecieaza Plesita. El recunoaste ca serviciile secrete romanesti au fost penetrate de masoni. Ajungand in conducerea Ministerului de Interne, am redeschis dosarele masoneriei si i-am lucrat cat am putut. Veneau de peste tot. Erau fara azimut, ca o caracatita extraordinara. Foloseau diaspora ca punct de sprijin pentru ei. Realitatea e ca am dovedit slabiciune in urmarirea lor, apoi le-am clasat dosarele mai afirma Plesita.
Dupa caderea regimului comunist, Licio Gelli a vizitat tara noastra de mai multe ori. Conform presei italiene, Gelli a avut dupa revolutie afaceri in Romania, la Timisoara, Oradea si Bucuresti. Legat de apropierea sa de fostul dictator, Nicolae Ceausescu, Gelli ar fi declarat presei din Peninsula, in 1990, ca romanii nu sunt pregatiti sa recupereze conturile lui Ceausescu, confirmand, astfel, existenta acestora si dand de inteles ca are informatii privitoare la localizarea lor.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.