Cea mai veche cetate din Argeș, Oratia
5 (1)

Pe culoarul Rucăr-Bran, la poalele Munţilor Piatra Craiului, se află comuna Dâmbovicioara, prima localitate din Argeș care a fost declarată staţiune turistică de interes naţional. Aici găsim și Cetatea Oratia (zisă și Oratea) din „Dealul Sasului”, la aproximativ 300 de metri de drumul care leagă Câmpulungul de Brașov.

Banner WhatsApp Comunicare
YouTube Logo

„Zona ruinelor cetății Oratia este un popas făcut de mulți turiști care tranzitează culoarul Rucăr-Bran. De asemenea, este un loc minunat, care oferă o vedere spectaculoasă către satul Podu Dâmboviței, unul dintre cele trei sate ale comunei Dâmbovicioara. Un apus văzut de aici, reprezintă acel moment de pus în rama și în suflet!”, ne spune Raluca Busioc, agent de turism la Centrul de Informare și Promovare Turistică Dâmbovicioara.

Cetatea are o datare incertă, cuprinsă în secolul XIII, și este atribuită cavalerilor teutoni, care au construit această fortăreață medievală pe artera de circulație spre Transilvania, ca avanpost al castelului Bran. Ulterior, cetatea apare în numeroase documente ca punct vamal pentru negustorii din Transilvania și Țara Românească.

Cea mai veche cetate din Argeș, Oratia

Numită în popor „Cetatea Neamţului” sau, în documente, Cetatea Dâmbovitei sau chiar „Castelul Piatra Craiului”, aceasta a fost botezată într-un final „Oratia”, după valea care se întinde la poalele ei.

Autoritățile locale speră să obțină finanțare, anul acesta, pentru reabilitarea cetății

Descoperă România :   Misterioasele peșteri ale României

Astăzi, pe un vârf stâncos mai pot fi admirate doar ruinele cetății Oratia. Ziduri de piatră, groase de 2-3 metri, îți apar în cale. Pe o latură a cetăţuiei, o adâncitură a terenului ca un şanţ, în prezent acoperit de vegetaţie, îţi sugerează că pe aici trecea vechiul drum către Transilvania şi Ţara Românească. Degradarea fortificației cere efectuarea unei restaurări pentru a putea fi inclusă în circuitul turistic.

Ruinele cetății sunt înscrise în lista monumentelor istorice din județul Argeș. Despre proiectul „Reabilitarea, conservarea si punerea în valoare a Cetății Oratia” se vorbește de foarte mult timp, însă lipsa fondurilor a făcut ca lucrările să fie tot timpul amânate. Dumitru Secăreanu, primarul comunei Dâmbovicioara, este ceva mai optimist, susținând că actualul proiect derulat de autoritatea locală este, în prezent, pe drumul cel bun.

„Am luat de la Ministerul Culturii avizele aferente. S-a aprobat ceea ce a însemnat proiectul în sine. Ghidul de finanțare a apărut pe 27 mai și analizăm proiectul ca să fie eligibil pentru finanțare”, a precizat primarul din Dâmbovicioara.

Cea mai veche cetate din Argeș, Oratia

Edilul mai susține că reabilitarea și restaurarea Cetății Oratia înseamnă un punct cheie pentru dezvoltarea turismului local.

„Înseamnă balonul de oxigen pentru comunitatea din Dâmbovicioara, pentru turism. Cetatea Oratia este foarte bine amplasată pe culoarul Rucăr-Bran, la o distanță destul de mică de drumul național. E o investiție de o anvergură foarte mare, cu un potențial turistic extraordinar de mare. Dacă lucrurile vor intra pe făgașul normal și vom prinde investiția, în trei ani pot să spun că pentru Dâmbovicioara nu o să mai trebuiască nici taxe și nici impozite de la populație”, a mai precizat Dumitru Secăreanu.

Descoperă România :   Godeanu, muntele sacru al dacilor

Lucrările propuse prin proiect vizează consolidarea zidurilor cetăţii, restaurarea şi amenajarea spaţiilor din interiorul şi exteriorul cetăţii, dar și amenajarea căilor de acces. Se încearcă integrarea Cetății Oratia în circuitul istorico – cultural – artistic din regiunea Muntenia.

Comentariul tău
Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
(Visited 162 times, 1 visits today)
Dacă ți-a plăcut articolul ne poți urmări pe Facebook, pentru alte noutăți.


google-site-verification=IWS3tNJV78tBL62v1gt7emyE_mMSARmp51R8V0JQ79g